Implicațiile adoptării moțiunii de cenzură

Căderea Guvernului Ungureanu, după doar 78 de zile de la instalare, reprezintă întrucâtva o premieră pe scena publică românească de după 1989. Deși au existat moțiuni de cenzură care au fost adoptate de Parlament, de data aceasta parlamentarii din partidele aflate la Putere, cu rândurile vizibil subțiate de plecări în alte partide sau alianțe politice, au fost depășiți numeric și ca număr de voturi datorită (sau ”din cauza”… depinde cum privim lucrurile 😉 ) voturilor reprezentanților minorităților naționale, altele decât cea maghiară.

Avem un nou Prim-Ministru desemnat, o nouă listă cu miniștri propuși, o nouă majoritate, există premise destul de favorabile constituirii și investirii unui nou Guvern. Și totuși situația este mult mai complexă, deoarece preluarea guvernării de către fosta opoziție implică anumite consecințe pe scena publică românească, iar faptul că 2012 este un an electoral, cu două rânduri de alegeri (locale și parlamentare) sporește complexitatea implicaților asupra societății românești.

În plan politic, după cum e ușor de observat, în Parlament s-a degajat o nouă majoritate, formată din U.S.L., minorități și câțiva parlamentari independenți. Este vorba, totuși de o majoritate fragilă, iar copreşedinţii U.S.L. mizează foarte posibil pe lărgirea majorității din Parlament în urma plecărilor din P.D.L. Acest ”trend” este susținut (cu anumite condiții, ce-i drept) acum și de U.N.P.R., iar U.D.M.R-ul încă nu s-a pronunțat în privința vreunei poziții față de noul Guvern.  Așadar, noua majoritate parlamentară va putea funcționa fără mari probleme, cu condiția ca aceasta să păstreze în continuare nucleul ”dur” format din membri U.S.L. și să poată negocia cu celelalte formațiuni, aflate acum pe margine, proiectele și politicile pe care liderii noii majorități și le doresc a fi puse în practică.

Un aspect deosebit de important, în perspectiva viitoarelor alegeri, îl constituie evoluția formațiunilor politice angajate în lupta electorală. U.S.L. are în momentul de față o imagine ceva mai bună în rândul cetățenilor, iar odată cu preluarea guvernării această imagine va rămâne o perioadă, din cauza imaginii proaste pe care o are în momentul de față P.D.L., mai ales fiindcă noul Guvern nu se va abține să înfiereze fosta guvernare pentru ceea ce nu a funcționat. Așadar, P.D.L. își va continua căderea liberă (de imagine, mai ales) deoarece încă partidul nu reușește să convingă pe nimeni în legătură cu situația pe care o are astăzi țara și nici cu ceea ce ar trebui să urmeze, de-acum înainte, dar mai ales nu reușește să mai convingă în legătură cu modul în care s-a guvernat în ultimii 3 ani și jumătate, de când P.D.L. se află la guvernare. Ba, mai mult, mesajele pe care le exprimă în spațiul public au un ton și un conținut amenințător și sfidător. Alături de P.D.L., Președintele Băsescu, face gesturi de lehamite la adresa clasei politice, acesta exprimându-și mai direct sau mai voalat dezaprobarea față de criticile aduse de diverși oameni politici sau lideri de opinie din spațiul public în legătură cu modul de conducere a țării și rezultatele dezastroase ale fostei (de-acum) guvernări.

Celelalte formațiuni politice din Parlament, care au susținut fostele Guverne, sunt la rândul lor amenințate. U.N.P.R, deși are în componență lideri cu notorietate și o structură destul de bine așezată în teritoriu, nu are credibilitate, fiind cotat în sondaje sub limita pragului electoral. U.D.M.R. a avut o evoluție relativ constantă din 1990 încoace, însă în rândurile minorității maghiare se constată câteva tendințe centrifuge, cauzate de proasta guvernare la care această formațiune politică a fost părtașă. Mai interesante mi se par însă și mișcările partidelor neparlamentare: P.P.(Dan Diaconescu), P.R.M, sau P.N.G., care vor obține, cu siguranță câteva mandate la alegerile locale, iar la cele parlamentare vor putea furniza surprize. Înspre aceste formațiuni se pot îndrepta mai ales cei nemulțumiți, iar în cazul vreunei alianțe a două sau mai multe partide mai ”mici” se pot întâmpla surprize…

Evoluțiile în plan economic nu cred însă că vor fi spectaculoase pe termen scurt și mediu. Dacă viitorul Guvern dorește să ia anumite măsuri privind reducerea fiscalității în vederea creării a cât mai multe locuri de muncă, atunci cu siguranță lucrurile se vor putea îndrepta. Și totuși, aceste evoluții economice depind destul de mult de evoluția pieței internaționale, confruntată în continuare cu crize economice legate în principal de piețele de capital.

În plan social se constată o oarecare acalmie aparentă, deocamdată căderea fostului Guvern fiind privită în mod favorabil de o parte a cetățenilor. Nemulțumirile sociale acumulate sunt însă destul de evidente, țara fiind acum un butoi cu pulbere, iar dezamorsarea tensiunilor sociale ar trebui dublată de un dialog și de negocieri cu toate sindicatele și patronatele.

Închei cu precizarea că nu-mi fac iluzii, doar sper în revenirea la NORMALITATE, sau dacă normalitatea n-a existat până acum, sper în instaurarea acesteia.

Publicitate

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în cultural, Personal, politic, Social și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Implicațiile adoptării moțiunii de cenzură

  1. ellyweiss zice:

    Tu ai cam abandonat „locul” asta…

  2. Ciprian Bojan zice:

    Nu e anandon, e doar temporar…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s