Coduri, superstiţii, paranormal şi alte „minunăţii” ale gândirii umane

Motto: Nihil sine Deo

Gândirea umană reflectă, în general, nevoile şi achiziţiile fundamentale ale indivizilor. Şi totuşi, realitatea înconjurătoare nu satisface pe deplin aspiraţiile oamenilor. Tocmai de aceea gândirea umană trece destul de des dincolo de realitate, căutând orizonturi şi realităţi în care omul să se simtă confortabil, din punct de vedere psihic.

Din nevoia de a comunica mai uşor, sau de a păstra un anumit secret asupra unor informaţii, s-au născut codurile. De la simple elemente de limbaj nevinovate, în care doi sau mai mulţi parteneri înlocuiesc anumite expresii pentru a se amuza, la codificări din domeniul comerţului, informaticii, statisticii etc., până la limbaje codificate menite să protejeze secrete, în domeniul securităţii şi informaţiilor speciale. Fiecare dintre noi, se spune, suntem purtătorii unui cod genetic personal, iar autorităţile ne acordă câte un cod pentru a putea fi mai uşor identificaţi şi identificabili.

Mulţi dintre noi avem în comportamente  serie de ritualuri, spaime, himere şi gesturi care de care mai ciudate şi mai extravagante, acestea purtând numele generic de superstiţii. Fie că sunt alimentate pe o cale tradiţională, care ţine de religie sau de obiceiuri ancestrale (ca de pildă obiceiul cununilor de sânziene, din ziua Naşterii Sf. Ioan Botezătorul- 24 iunie- care obicei este precreştin), fie că ni le formăm singuri, acestea reprezintă un mod individual sau colectiv de raportare a noastră la realitate, crezând că prin respectarea sau nerespectarea acestora vom putea controla în mod favorabil nouă realitatea ce ne înconjoară. Paleta acestora este atât de largă, încât nu cred că ar fi suficient un articol întreg, darămite un paragraf…

În altă ordine de idei, oamenii tind să depăşească bariera realităţii crezând că există diferite forme ale unei lumi extrasenzoriale. Aceasta se explică, de obicei, fie prin faptul că unele elemente ale realităţii nu pot fi explicate prin metode şi mijloace convenţionale- ca să le denumesc aşa- ci doar prin intermediul unor persoane şi metode care se pretinde că ar putea cunoaşte şi comunica dincolo de realitatea senzorială. Dincolo de probabilitatea, ce-i drept, infimă, să existe şi astfel de fenomene, unele persoane ţin să creadă că tot ceea ce nu poate fi explicat prin metode ştiinţifice, ţine de existenţa acestor fenomene paranormale, ca să nu mai amintesc despre latura financiară a acestor îndeletniciri…

O altă categorie umană aparte, pe care nu pot să o las neatinsă este cea a atotştiutorilor talentaţi, simpatici şi plini de viaţă, educaţi şi inteligenţi, responsabili şi plini de umor, dar- vai, ce ghinion- neînţeleşi de societatea asta nedreaptă, care nu le recunoaşte lor talentele, meritele şi calităţile… Da, aţi ghicit, ei sunt specialii! Evident în viaţă e nevoie şi de o doză de noroc şi mai constatăm şi ascendeţa pe scena publică a unor indivizi care nu prea au ce căuta acolo, însă decât o celebritate care să frizeze ridicolul, mai bine o strălucită mediocritate…

Portiţele de evadare ale gândirii umane sunt, iată, destul de numeroase, fiind, în opinia specialiştilor în psihologie, o formă de apărare a psihicului uman în faţa factorilor de stres. Cu toată complexitatea gândirii umane şi a cuceririlor ştiinţifice şi tehnologice, iată că există o linie destul de subţire între real şi imaginar, între senzorial şi extrasenzorial, între realitate ştiinţifică şi fenomene inexplicabile.

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în cultural, Personal, Social și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Coduri, superstiţii, paranormal şi alte „minunăţii” ale gândirii umane

  1. Moi zice:

    Parerea mea este ca avem nevoie sa speram ca limitele nu sunt inca atinse si ca putem spera sa descoperim ceva dincolo de ceea ce este deja stiut . Fiecare cu metoda lui …si surprizele de la fiecare cotitura , uneori foarte placute chiar , mai ales cele ce ne amintesc ca tiparele sunt prea rigide uneori.

  2. Pingback: Coduri, superstitii, paranormal si alte “minunatii” ale gandirii umane

  3. rusbianca zice:

    Linia subtire intre realitate si irealitate se trece foarte rapid, mai ales de unii oameni instabili nu doar psihic , ci si emotional, ca sa nu-i mai iau in considerare pe cei care si-au bagat o idee in cap si aia ramane.
    Explicatii vrem tot timpul, conteaza insa sa le intelegem si sa le acceptam sa fim impacati.

  4. Pingback: Coduri, superstitii, paranormal si alte “minunatii” ale gandirii umane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s