Alegeri parlamentare 2016. Cum, cine şi mai ales de ce?

Situația politică dinaintea acestor alegeri era cât se poate de clară, singurele incertitudini rămâneau cifrele pe care le vor obține partidele şi prezența la vot. Toate aceste necunoscute se spera că vor fi schimbate pe parcurs, sau măcar pe ultima sută de metri. Ori schimbarea dorită de partea dreaptă a eşicherului politic nu a venit. Cauze?

Da, există, multe! Dar cele mai importante rezidă din inconsecvența și inconsistența partidelor politice care s-au declarat de dreapta. Bâlbâielile au început imediat după tragedia de la ”Colectiv”, când PNL a cerut ”depolitizarea administrației” prin schimbarea prefecților cu foști membri PNL. Discursul politic care a urmat a vizat înfierarea PSD, catalogarea acestuia ca partid corupt și acuzații nefondate cu privire la intențiile de viitor ale PSD, cu taxele, cu legile care să protejeze corupții ș.a.m.d. Mai puțin despre cetățeni, despre interesele și aspirațiile acestora. Ceea ce au uitat membri PNL este faptul că nu votează doar membri PSD, ci oamenii, mai mulți decât și-ar fi dorit…

Și, au venit alegerile locale. În cursă a intrat un partid mic dar activ în media: USB, devenit USR. Discursul anti-PSD a fost neconvingător. Și PNL a luat prima bătaie serioasă după alianța cu PDL. La un an și jumătate după ce au triumfat cu Iohannis… Deși strategia nu a funcționat la locale, PNL a continuat discursul din campanie, sperând în emoționarea electoratului ”mut”.

Rezultatele Guvernului condus de Cioloș nu au convins. Așa că discursul s-a topit în lamentabile vorbe goale. Aparițiile sporadice și total neconvingătoare ale Președintelui Iohannis au mai înrăutățit lucrurile. Implicarea sa în campania pentru parlamentare a fost un eșec. Evenimentele de la 1 Decembrie au fost un exemplu în acest sens. Ascensiunea care părea spectaculoasă a USR s-a dovedit a fi una… fără vlagă. Un procent meritoriu, dat totuși modest, deoarece în mediile online părea că USR a convins un segment important de populație să voteze acest partid. Mai ales că furase startul, prinzându-l de un braț pe Dacian Cioloș, care voia neimplicare politică. Apoi, gâfâind din urmă, au venit și cei din PNL, l-au prins de celălalt braț pe Cioloș, ținându-l astfel captiv într-un proiect pe care sperau că îl va vitaliza Premierul, printr-un discurs aplicat, plin de înțelesuri clare, dar care s-a dovedit un set de principii ușor de enunțat, dar mai greu de pus în practică.

Și asta în timp ce liderii PSD își țineau discursul liniștiți: ”vom crește, vom micșora, vom elimina, vom propune, vom încerca”. Scurt și militărește! Discurs pentru cetățeni, nu doar pentru activul de partid!

În final, aș dori o părere, dincolo de preferințe politice: Cine a făcut cea mai convingătoare campanie electorală?

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu