Lecturi la gura sobei

Nici nu știu de câte ori am precizat cuiva că sunt un țăran cu diplomă de profesor, deci locuiesc la țară și am sobă și liniște și pot citi, avantaj eu. Că doar în metropole mai mici sau mai mari poți găsi tone de cărți, pe alese și nu doar ce-ți mai pică în mână, sau să recitești o carte că ai uitat personajele sau punctul culminant al vreunui roman, e la fel de adevărat, așadar avantaj, orășenii…

Și, ca orice pasionat al vieții umane, de aiurea sau de pe plaiurile mioritice, îmi place să citesc mult despre oameni care au ajuns să conducă, să fie vizibili în spațiul public al țărilor în care au locuit și au trăit, încercând, uneori cu patimă, alteori cu înțelegere, să le creez un portret moral, să-i reduc la acea condiție umană, care să explice faptele lor, fără să îi judecăm prin prisma societății contemporane. Da, ați ghicit: îmi plac romanele istorice și biografice sau autobiografice, acestea redând în mod mai uman viața unor personaje istorice.

Mă impresionează câteva titluri de la Editura ”RAO”, cărți în care se transmite parfumul unor epoci apuse, despre care nu aveam de unde să aflăm, decât citind și trecând prin ochii minții acele realități. ”Vremea bastarzilor” de Paula Ciufentes povestește despre o Portugalie medievală, în care diferența între discursul Bisericii și realitățile trăite de familia princiară portugheză, era imensă, diferență dată de realitățile imediate. Viața reginei Beatriz a Portugaliei, ne redă portretul unei supraviețuitoare, obligată la prea multe compromisuri și excese, pentru a menține un echilibru fragil în vremuri de război.

Vremea bastarzilor

Vremea bastarzilor

Un alt titlu interesant mi s-a părut ”Bibliotecara de la Auschwitz” de Antonio G. Iturbe, o poveste a supraviețuirii și speranței, a rezistenței prin lectură și cunoaștere, într-un mediu ostil și inuman. Povestea eroilor din Blocul 31, ar trebui dată ca exemplu pentru cei care consideră azi lectura și educația un anacronism pentru obținerea reușitei, mai ales că azi ne bucurăm de libertate, spre comparație cu ocupanții Blocului 31, care se confruntau cu moartea și cu dezumanizarea zi de zi.

Bibliotecara de la Auschwitz

Bibliotecara de la Auschwitz

În ”Conjurația sixtină” Philipp Vandemberg aduce în discuție rolul uneori conspirativ și tenebros al Bisericii în privința deciziilor politice sau a legăturii oneroase cu marea finanță mondială sau cu mafia. Cardinalul Jellinek va încerca descoaserea ițelor, dar va descoperi un secret teribil în legătură cu pictorul superbei Capele Sixtine, Michelangelo Buonarroti, un secret cunoscut, iată, și de naziști.

Conjurația sixtină

Conjurația sixtină

Dintre biografii mi-au stârnit interesul <<Venturia Goga-  ”Privighetoarea lui Hitler” >>de Mircea Goga, povestea Venturiei Goga, o supraviețuitoare prin mai multe regimuri politice, din cauza cameleonismului și rapacității sale, un personaj care se pliază perfect pe tipul de misiune pe care a îndeplinit-o: aceea de agent al Germaniei, infiltrat în sferele înalte ale societății românești din prima jumătate a secolului trecut.

Privighetoarea lui Hitler

Privighetoarea lui Hitler

Biografia Papei Ioan Paul al II-lea, ”O viață cu Karol” de Stanislao Dziwisz, nu putea să mă lase indiferent: Sfântul părinte a fost un om care a reușit să lase o puternică amprentă asupra lumii contemporane. Misiunea asumată de acesta, observabilă atât de clar la nivelul discursului dublat de fapte, m-au făcut mereu să mă întreb, dacă omul Karol Wojtyla a avut vreo vulnerabilitate. Iar răspunsul ar fi DA, a avut mai multe, dar niciuna nu ar fi incompatibilă cu condiția de om!

O viață cu Karol

O viață cu Karol

Dar, cum Domniile voastre aveți poate alte preferințe, vă invit să căutați mai adânc în ”rafturile virtuale” ale Editurii ”RAO”

sigla_nou2Articol participant la SuperBlog 2016

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în Personal. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Lecturi la gura sobei

  1. Pingback: SuperBlog | Proba 15. În așteptarea Crăciunului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s