Casa de vis e mai reală decât credem

Clasică sau modernă, economică sau complet utilată, spațioasă și impozantă su mică și cochetă, o casă îmbină un complex de variabile pe care fiecare dintre noi le putem lua în considerare, fie ca beneficiari, fie ca simpli privitori din afară. Începând cu materialele de construcție, dotări, căi de acces și dependințe, terminând cu vecinii pe care îi vom avea, o casă poate însemna o alegere corectă sau una nefericită.

A îndrăzni să crezi că o casă poate însemna tot ceea ce visăm de la viață, nu este tocmai un slogan inept. În foarte multe culturi, cel puțin în cultura scandinavă, unde vikingii își cântau dorul de casă cu o surprinzătoare sensibilitate, față de grozăviile de care erau acuzați, casa însemna un element central, toate celelalte elemente: războiul, vânătoarea, întrunirile cu caracter religios sau militar, aveau un rol secundar și nu reprezentau, în mentalitatea vikingilor, decât un pretext pentru a-și onora casa și familia. Așadar, confortul și liniștea casei pentru aceștia erau scopul final al oricărei acțiuni.

Trecând la vremurile moderne, situația nu s-a schimbat fundamental. Doar progresul tehnologic mai adaugă câte o ”chichiță” locuințelor noastre, aceste detalii nefiind altceva decât diferența între casă și cămin… Atunci când vedem un proiect de casă pe care ni-l propun dezvoltatorii imobiliari, avem pretenția ca proiectul să îmbine două caracteristici fundamentale: partea estetică și partea pragmatică, a utilităților, iar abia la sfârșit se poate impune un criteriu la fel de important: prețul casei. Poate nu e treaba noastră, dar uneori ni se poate spune că proiectul mult dorit, ales de noi, nu corespunde cu vreun PUG sau PUZ impus de autorități și atunci o luăm de la capăt, căutând poate alți proiectanți sau alte proiecte…

Proiect casa parter Nufar

Așadar, nu trebuie să decupăm din reviste fotografii cu case pe care ni le dorim, ci e important să apelăm la specialiștii care ne pot da indicații precise referitoare la casa pe care ne dorim să o construim pentru noi. Așadar, trebuie să selectăm cu atenție, o companie cu experiență în domeniu, și care are păreri favorabile din partea beneficiarilor.O astfel de companie prestigioasă în proiecte de case este compania A I A, o companie cu servicii complete atât în proiectare cât și în amenajarea, reamenajarea sau renovarea unor spații, audit energetic, autorizaie pompieri / aviz ISU cu depunerea dosarului de securitate la incendiu, calcul coeficient de izolare termica, servicii de cadastru și intabulare, consultanță achiziție imobiliara (teren sau clădire), proiectare și construcții, servicii de evaluare imobiliară, studiu geotehnic, plan urbanistic de detaliu și obținerea certificatului energetic.

Logo AIA

Logo AIA

Mi-a atras atenția proiectul unei case cu parter și mansardă, o suprafață generoasă de locuit, 4 dormitoare, două băi, living și hol generos. Cam așa ar fi arătat probabil casa mea, dacă acum 30-35 de ani părinții mei ar fi avut de unde alege ca proiect de casă. Așa, au construit o casă și o anexă, în etape, care nu se prea completează. Înălțimea generoasă a acoperișului casei, ar permite mansardarea casei cu o cameră de locuit cu spațiu generos, sau două mai mici, o baie de serviciu și un hol pe care să fie amenajate scările care pot să pornească din exterior în spirală, sau din interiorul holului actual în spirală sau în „ac de păr”, deoarece camerele au o înălțime mare și pentru accesul la mansardă ar trebui un număr mare de trepte.

Casă ”Petunia” P+M

Casă ”Petunia” P+M

Un rol fundamental cred că l-ar avea garajul, o centrală termică și o curte cu gazon și arbuști ornamentali, care să înveselească puțin ”atmosfera”. Unul din detaliile cele mai importante mi se pare  că ar fi terasa, locul de întâlnire cu familia și prietenii în sezonul cald, unde elementul central ar trebui să fie masa, o masă din lemn masiv, cu două lavițe. Grătarul fixat pe un cuptor din cărămidă arsă ar putea fi un detaliu opțional…

Iată așadar, că dacă vrem, putem avea o casă ”de vis”, fără eforturi intelectuale și financiare greu de suportat. Companiile serioase se vor ocupa de acestea.

Articol participant la SuperBlog 2016

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în Personal. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Casa de vis e mai reală decât credem

  1. Pingback: SuperBlog | Proba 12. Casa viitorului începe azi, cu AIA Proiect

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s