Casa de la țară

Locuind în mediul rural, având locul de muncă și zona de interes imediat în acest mediu, mi-e dat  să văd zilnic transformările impuse de progresul tehnologic și de circulația informației, care se răsfrâng destul de pregnant asupra satului românesc. Deși, în aparență, pare mai aproape de natură, mediul rural începe să ”absoarbă” resurse naturale din ce în ce mai multe, uneori dovedindu-se un mediu energofag în raport cu mediul înconjurător al orizontului local și apropiat.

Încetul cu încetul, și în zonele rurale periurbane sau mai dezvoltate au început să se impună soluții tehnice din cele mai diverse: introducerea gazelor, existența centralelor termice cu combustibil solid, construirea de clădiri sau renovarea celor mai vechi cu tehnici moderne, utilizarea mijloacelor alternative de încălzire: pompe de căldură, surse geotermale, energia solară ș.a.m.d. Toate aceste soluții tehnice se rezumă doar la sursele de energie, nu la utilizarea în condiții de siguranță și de economisire a energiei necesare unei gospodării.

Soluțiile pe care o gospodărie de la țară le poate avea pentru a avea un consum energetic echivalent cu cel prevăzut în certificatele energetice pot fi multiple. În cazul locuinței mele, cred că menținerea încălzirii cu combustibil solid (în speță cu lemne) nu este neapărat o problemă, doar că poate fi eficientizată cu câteva măsuri minime de înlăturare a pierderilor de căldură a locuinței. Izolarea termică și montarea geamurilor și ușilor de tip termopan ar avea rolul de a reduce consumul de lemne. Introducerea unui sistem alternativ, complementar de încălzire, de genul pompelor de căldură, ar reduce și mai mult consumul de energie termică. Pompele de căldură au avantajul de a funcționa mai eficient decât sistemele bazate pe energie solară, deoarece nu depinde de factorii meteorologici.

Un alt domeniu la care mai trebuie ”umblat” la locuința mea, este acela al consumului de energie electrică, atât de necesară în activitățile zilnice. Cred că primul lucru pe care un auditor energetic mi le-ar solicita ar fi schimbarea instalației electrice actuale, vechi de 40 de ani, care însă începe să dea rateu după rateu, mai ales că a crescut și numărul de consumatori, începând de la frigider și terminând cu aparatura de bricolaj, pe care am adunat-o cu atâta sârg în ultimii ani. Și, cum anexele gospodărești au apărut pe rând, improvizațiile la instalația electrică au venit ca ”bonus”, una din ele producând, din păcate, acum aproape 6 ani un incendiu, care a avut o victimă, totuși: câinele familiei…

Și, cum aparatura electrocasnică are un consum specific ”fix”, să zic așa, se mai poate umbla puțin la partea de iluminat. Utilizarea becurilor ecologice sau a surselor de tip LED, poate scădea consumul de energie electrică. De asemenea, utilizarea unor panouri solare sau a altor mijloace alternative ar putea ajuta la scăderea consumului de energie electrică, iar uneori ar putea deveni o sursă alternativă de energie electrică, în cazul penelor de curent.

Desigur, poate pentru mulți dintre noi, obținerea unui certificat de performanță energetică nu e neapărat un scop, putând fi privită ca o cheltuială în plus, dar având în vedere prețul certificatelor energetice și mai ales experiența în domeniu a companiilor care se ocupă de aceste certificate,precum compania ”Enermed Impex SRL”, cred că nu ar fi un efort inutil, mai ales datorită specialiștilor de care dispune compania amintită.

Așadar, a investi în soluții pentru economisirea energiei înseamnă a economisi pe termen lung și a redirecționa resursele financiare către lucruri mai importante sau mai plăcute

Articol participant la SuperBlog2016

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în Personal și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Casa de la țară

  1. Pingback: SuperBlog | Proba 9. Casă veche, caut performanță energetică nouă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s