Etichete și etichetă

Dacă scopul inițial al hainelor era acela de a apăra corpul uman de intemperii, cu timpul hainele purtate de oameni au început să transmită mesaje, mai mult sau mai puțin clare, despre cei ce le purtau, către semeni. Astfel, din vestimentația oamenilor se putea ”citi” despre statutul social, despre venituri, despre starea civilă a persoanelor, despre locul de naștere ș.a.m.d. Evoluția societății însă, a determinat o oarecare ”diluare” a mesajelor de ierarhizare sau de segregare a celor ce poartă o anumită ținută sau un obiect vestimentar pe criterii economico-sociale. Acest fapt se datorează ”standardizării” vestimentare, care este o consecință a globalizării, impulsionată, la rândul său de circulația informației.

Și totuși, mesajele transmise de îmbrăcăminte au devenit din ce în ce mai complexe, la fel ca relațiile și viața socială, care impun adoptarea unor atitudini și ținute adecvate cu momentele la care suntem invitați să participăm. Astfel, nu de puține ori se întâmplă să se organizeze petreceri unde eticheta trebuie menținută, deși nu au un caracter strict formal, ci sunt menite să producă o socializare mai puțin formală, dar la care eticheta este obligatorie, fie datorită locului de desfășurare, fie datorită tipului de eveniment la care participăm.

Se impune astfel, adoptarea unei ținute de tipul ”Black Tie”, o ținută cât se poate de elegantă, dar care poate deveni nonconformistă, în anumite situații și împrejurări. Astfel, în cazul unor petreceri de tip cocktail, care urmează încheierii unor afaceri, unde cele două părți își propun să socializeze, sau la petrecerea șefului, sau la ultima seară care urmează unei conferințe organizată de ”firma mamă”, se impune adoptarea unei ținute mai sobre, unde cămășile albe, cravatele, iar costumele bărbătești în culori închise sunt aproape obligatorii. Doamnele sau domnișoarele trebuie să poarte rochii lungi de seară, cu pantofi eleganți, cu toc, în culori cât mai sobre, evitând culorile și imprimeurile pastelate.

În cazul unor petreceri asemănătoare, dar în grupuri mai intime, cum ar fi petrecerile colegilor de serviciu sau date de ”întreprindere”, unde sunt prezenți mai mulți invitați care pot fi din afara cercului de persoane cunoscute, se pot adopta ținute mai lejere. În cazul domnilor se pot adopta totuși ca ținută cămășile elegante, în diferite tonuri, sacourile și pantalonii pot avea culori diferite, iar pantofii nu trebuie să fie neapărat de lac. Doamnele și domnișoarele pot alege rochii scurte, completate de pantofi cu toc sau pantofi de dans, asortați ținutei alese. În acest caz, deși păstrarea etichetei este recomandată, totuși fantezia poate aduce unele îmbunătățiri ținutelor.

Deși petrecerile mai restrânse și întâlnirile organizate ”ad-hoc” în grupul celor apropiați, ar trebui să elimine oarecum eticheta și etichetele privind ținuta vestimentară, dacă acestea se desfășoară în locuri care impun ținute mai elegante, aceste ”standarde” trebuie respectate, ca formă de respect pentru gazdele noastre. Un sacou, o cămașă, o rochie de ocazie, pantofii cu toc și celelalte accesorii vor impune o atmosferă caldă și prietenoasă, putând fi mereu bineveniți în aceste locuri.

Eleganța înseamnă frumusețe, impune respect și determină stabilirea unor relații trainice cu cei din jur.

Articol participant la SuperBlog 2016

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în Personal, Uncategorized și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Etichete și etichetă

  1. Pingback: SuperBlog | Proba 1. Black Tie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s