Energo- casa de mare clasă

În discuțiile cu diverse persoane, în diverse contexte și în diverse locuri (de foarte ”puține” ori la o bere), am afirmat că principala problemă a lumii contemporane este problema energetică. Adică, dacă ai energie poți produce bunuri alimentare și non-alimentare, poți construi, poți efectua diferite tipuri de transport, poți stabili rețele de comunicații ș.a.m.d. Cu alte cuvinte energia poate însemna premisa unei calități ridicate a vieții, în condițiile globalizării și exploziei demografice.

Observ că abordarea problemei energetice în ultima perioadă, se axează pe următoarele tendințe: diversificarea surselor de energie, cercetarea și implementarea în domeniul tehnologiilor privind sursele de energie ”alternative”, cercetarea și implementarea tehnologiilor care permit economisirea și reducerea consumului de energie ș.a.m.d. În domeniul cercetării tehnologiilor de vârf, începe, cred, o nouă eră: posibilitatea de a realiza, chiar și în condiții de laborator, a fuziunii nucleare oferă speranța rezolvării în bună măsură a surselor de energie necesare unei dezvoltări durabile. Dar, aceste probleme îmi suscită interesul fără o implicare directă, așadar mai mult din perspectiva de a fi informat despre noile direcții de cercetare în domeniu și totul rămâne la nivel de discuție cu amicii la o bere, unde limbile se dezleagă mai ușor și devin mai aprige decât rațiunea.

Așadar cum ar fi o locuință eficientă din punct de vedere energetic? Păi, în primul rând, consider că o astfel de locuință trebuie să fie și producătoare de energie, nu doar consumatoare, fie ea chiar și economică, în condițiile în care, urmare a progresului tehnologic, într-o gospodărie se consumă din ce în ce mai multă energie. În primul rând, cred că trebuie identificați consumatorii care sunt absolut necesari (frigidere, aparate de aer condiționat, boiler electric ș.a.) și potențialii consumatori care vor apărea pe parcurs într-un interval de 3-5 ani. Un alt element, îl constituie consumatorii ocazionali (roboți de bucătărie, mașină de spălat, aspirator, televizor, computere ș.a.), dar care vor lucra sub tensiune electrică un timp mediu (între o oră și trei patru ore pe zi, în medie). Ceilalți consumatori (radiator electric, scule de bricolaj, aparatură audio-video specială ș.a.) trebuie calculați mereu ca lucrând în tandem uneori cu ambele categorii de consumatori, menționați mai sus. La final vom găsi un consum mediu lunar, în funcție de sezon și de consumatorii existenți.

Reducerea consumului de curent electric poate fi realizat atât prin producerea curentului electric cu ajutorul panourilor solare, cât și prin achiziționarea de aparate și dispozitive din clase energetice cu un consum redus.

În privința energiei termice, lucrurile sunt aparent mai simple: trebuie cunoscută suprafața și volumul încăperilor și mai ales tipul de combustibil pe care trebuie să-l folosim, în vederea punerii în funcțiune a unei microcentrale. În ultima perioadă am auzit de pompa de căldură, care transformă o sursă de energie (apă, aer sau sol) în agent termic pentru locuințe, însă nu știu de câtă energie are nevoie o astfel de pompă pentru a transforma acele surse de energie în agent termic suficient pentru o gospodărie. De asemenea, izolarea termică a locuințelor pare o soluție destul de eficientă și nu foarte costisitoare privind reducerea consumului de energie termică.

Toate aceste realități trebuie verificate de către specialiști. Obținerea unui certificat energetic de la o firmă specializată poate oferi o garanție că investițiile făcute au avut eficiența scontată. Datorită termoviziunii realizate de societăți precum Enermed Impex SRL, eventualele deficiențe și pierderi de energie pot fi observate și remediate. Prețurile certificatelor energetic și a auditărilor energetice sunt practic modice și oferă posibilitatea remedierii neajunsurilor ce pot apărea din diferite motive, astfel putându-se ajunge cât mai aproape de mult doritul consum de 125 de kWh/m2/an.

ENERMED-IMPEX-SRL

Așadar, nu închiderea caloriferelor sau reducerea numărului de becuri dintr-o locuință pot reduce cantitatea de energie consumată de o gospodărie, ci folosirea lor eficientă, precum și măsuri active de producere și economisire a energiei.

Articol înscris în SuperBlog Spring2016

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în cultural, Personal, Social și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s