Să dăruim minuni neprețuite și nepieritoare!

Creația este, din punctul meu de vedere, una dintre formele prin care omul se poate apropia de Dumnezeu. Actul demiurgic autentic, presupune în primul rând un efort de voință, îndreptat înspre semeni pentru a putea căpăta vitalitate. Artistul, creatorul se inspiră din jurul său și ”îmbracă” ceea ce îl înconjoară cu zămisliri ale propriului său suflet, înnobilând astfel oamenii și natura prin opera sa.

Arta tradițională poartă cu sine amprenta unor timpuri îndepărtate. Multe creeații valoroase au rămas opera unor anonimi, fie pentru că țăranii nu știau să scrie, dar mai ales pentru că erau prea modești! Știau că tot ceea ce meșteresc ei nu le va aparține doar lor, ci trebuia dat în păstrare generațiilor care urmează. Ceea ce se evidențiază la arta tradițională românească este specificitatea, adică o diversitate greu de egalat la alte popoare. Acest aspect dă artei populare românești o notă de autenticitate.

Fiind participant la un proiect cultural patronat de Ministerul Culturii, am avut ocazia să văd și să cunosc persoane și locuri deosebite. Zona ”Codrului”, împărțită în trei județe din nord-vestul țării ne-a dezvăluit un tezaur adevărat de creație și de istorie trăită, vie, de niște oameni care nu merită să rămână anonimi, nu din motivul că ei își doresc acest lucru, ci pentru faptul că ei înșiși sunt tezaure vii, exemple de omenie și simplitate. Minunile creeate de ei sunt mărturii certe ale unor suflete deosebite:

01

02

03

M-am întrebat adeseori dacă arta populară mai interesează pe cineva, în afară de cei care lucrează în muzee sau în centre de creație. Răspunsul era cât pe ce să-l găsesc tot singur. Meșterii populari devin interesanți pentru politicieni, își fac imagine pe seama lor, dar oare legi care să-i ajute au făcut vreodată? Repet, adevăratul tezaur acum sunt acești oameni, creațiile lor le vor supraviețui, pentru că există acum nenumărate mijloace de a le păstra, fie în forma lor naturală, fie sub forma unor fotografii sau clipuri video.

Ei bine, m-am înșelat! Există oameni pentru care arta populară contează, pentru că o transformă într-o afacere de succes, ajutând astfel la promovarea sa și, mai ales preluând o sarcină destul de dificilă: marketingul și vânzarea acestor comori ale artei populare. La magazinul online Art&Craft, se pot regăsi numeroase produse tradiționale românești, pe toate gusturile și pentru toate buzunarele, precum și creeații ale artelor moderne. Și, credeți-mă, vă va fi greu să vă decideți ce să alegeți. Sunt atât de frumoase și de multe…

ArtCraft-768x521

Dacă aș putea alege un domeniu pe care cei de la Art&Craft îl promovează, aș alege cu siguranță să lucrez obiecte din ceramică. Modelarea în lut m-a fascinat dintotdeauna, deoarece se pot obține obiecte de diferite forme și mărimi, iar fantezia modelării în lut nu cred că poate avea limite. Tocmai din acest motiv mi-a făcut întotdeauna plăcere să ofer, dar și să primesc obiecte din ceramică. Am oferit și voi mai oferi cu mare drag, suveniruri constând în obiecte din ceramica de Corund, pentru că eu sunt născut în ”celălalt” Corund, în județul Satu Mare, la câteva sute de kilometri de centrul de olărie din Harghita. Da, știu, e un soi de ”plagiat” al faimei pe care îl are satul harghitean în raport cu satul meu natal, dar nu e chiar așa! Și satul meu a rămas în istorie pentru un monument pe care, mai nou, televiziunile și alte instituții de presă îl promovează… ”în draci”- și la propriu, și la figurat! Iar aici se împletește arta populară cu arta cultă, modernă, tributară destul de timid, ce-i drept, secolului Luminilor.

Da, numesc creațiile meșterilor populari minuni pentru că sunt unice, irepetabile, sunt zămislite cu trudă și dragoste, iar prețul pe care îl vedem afișat nu răsplătește NICIODATĂ efortul meșterului, îl ajută poate doar să supraviețuiască în condițiile de azi. Și da, creațiile meșterilor populari sunt nepieritoare pentru că se adresează celor de ”mâine”. Iată motive cu adevărat importante să dăruiești cuiva aceste minuni.

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2016

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în cultural, Personal, Social. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Să dăruim minuni neprețuite și nepieritoare!

  1. Pingback: SuperBlog | Proba 2. Suveniruri cu suflet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s