Cum moare de grija noastră ”Guvernul meu”: economisește banii pe seama copiilor din mediul rural

În ultimii douăzeci și sase de ani sloganul ”prioritatea noastră este Sănătatea și Educația”este mereu rostit, devenind un soi de axiomă. Câtă ipocrizie! Rezultatele pe care le vedem zi de zi au darul de a arăta exact contrariul. Nimic nu ne dă vreo speranță, că într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat situația va fi mai ”roză”.

Și, ce s-a hotărât acum (cu mare responsabilitate tehnocrată, zic!) Guvernul României României s-a gândit că într-o  clasă de elevi e mai bine să fie minim 16 elevi, deși legea 1/2011 stipulează că o clasă de elevi este alcătuită din minimum 12 elevi. Cum le ies tehnocraților că trebuie musai să fie 16 elevi pe clasă? Simplu, le iese că pentru 16 elevi, cu orele repartizate în planurile-cadru, se pot acoperi toate cheltuielile pentru școlarizarea tinerelor vlăstare. Bun! Și dacă nu-s 16 elevi într-o clasă, ce facem? Cu aleasă responsabilitate tehnocrată, în acele școli se vor comasa clasele, astfel se vor înființa clase simultane! Curată grijă pentru calitatea în educație! Deci va fi mai simplu să se obțină performanță cu 24-30 de elevi, dar care vor face ore de: Limba Română, Matematică, Limbi Moderne, Biologie, Fizică, Istorie, Geografie, Muzică, Desen, Religie, Educație Tehnologică, sau discipline de la învățământul primar, în același timp, simultan. Unde nu mai pui că uneori va fi necesar să se formeze clase mai numeroase de elevi pe următoarea schemă foarte posibilă într-o școală rurală:

clasele a V-a și a VII-a: Clasa a V-a 11 elevi; clasa a VII-a 20 elevi total 31 elevi

clasele a VI-a și a VIII-a: Clasa a VI-a 11 elevi, clasa a VIII-a 12 elevi, total 23 elevi.

Un alt aspect: dacă eficiența economică se referă la un număr de 16 elevi pe clasă, ce se întâmplă cu clasele mai numeroase? Deci la o clasă de 25 de elevi, de exemplu, ceilalți 9 elevi, peste cifra 16, restul banilor nu intră în costul standard pe elev de 3.043 lei/an, deoarece nici colegii de la oraș nu primesc salarii mai mari decât profesorii din mediul rural, deci… Ghinion! Fiindcă plata profesorilor nu se face pe numărul de elevi, ci pe numărul de ore, vechime, grad didactic și alte sporuri. Deci la fiecare clasă de 25 de elevi ”dispar” anual 3043X9= 27387 lei/an. Care va să zică, acum Guvernul ar dori să ”fure” de două ori: și de la copiii din mediul urban și de la cei de la țară. În numele a ce? Dar, mai ales, cu ce preț??? Tot cu prețul imbecilizării unor copii???

Ca să nu mai vorbesc de faptul că în spatele cifrelor se află niște destine. Destine Umane! Nu am neapărat o problemă că eu voi avea ore mai puține în specialitate, mă voi descurca și cu mai puțin. Dar reducerea numărului de ore în școli vor afecta intrările în sistem. Cu alte cuvinte nu vor mai fi posturi scoase la concurs, sau vor fi foarte puține. Și, ca lucrurile să fie și mai explicite, un destin călărit pe grumaz de ”sistem” tot o să expun: un coleg și bun prieten, care anul trecut a obținut la examenul de titularizare nota 9,40 s-ar putea să nu mai poată intra anul acesta în sistem. De ce? Pentru că se reduce mult numărul de ore, iar ieșirile din sistem prin pensionare sunt repede înghițite de titularii care intră în restrângere și care se transferă… Și? ce contează? În fața acestor ”specialiști” colegul meu nu e decât o cifră, nu un destin…

Mă doare enorm când văd și aud toate aceste anomalii. M-am săturat de generațiile de sacrificiu care se succed de 26 de ani. Am lucrat cu situații în care aveam două sau trei manuale într-o clasă de 15 elevi, pentru că Guvernul a alocat o sumă derizorie pentru manuale noi, de 10 ani nu mai primim materiale didactice în școli, pentru fiecare leu cheltuit directorii trebuie să facă drumuri între Primării și Inspectorate Școlare și alte autorități, trebuie să facă față controalelor organelor de control financiare sau pe linie de educație ș.a.m.d. Pentru ce??? Pentru că niște băieți numiți în funcții fac frumos la TV și rostesc sloganuri pompoase, iar prin spate fac calcule cinice împotriva intereselor oamenilor care le plătesc salariul.

Da, măi nesimțiților, educația nu e un moft e un drept sacru, iar a gândi că pe seama tinerei generații e în regulă să faci niște calcule cinice, denotă lipsa de caracter și de spirit uman al de care dați dovadă. Să dea Dumnezeu să ajungeți și voi precum colegul meu! An de an să dați examene și să nu mai știți ce-o să faceți anul care urmează!

 

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în cultural, Personal, politic, Social și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s