Noul PNL și febra băsoidă

Noua realitate politică, rezultată în urma alegerilor din 16 noiembrie anul trecut, îi îndeamnă pe liderii politici ai momentului la declarații și luări de poziții din cele mai diverse și din ce în ce mai bizare (în fond, vecine cu patologia, dacă vreți să știți părerea mea). Dar, cum lupta politică în România post-decembristă are accente foarte pronunțate de grotesc, prin ceea ce ziceam mai sus nu îmi exprimam vreo mirare, ci expuneam o concluzie pe care, prezumtivii cititori ai ”minunat de sublimului” articol, e bine să o cunoască de la început. ”Bun”, vor spune cititorii, ”deci care-i scopu’ dumitale de scrii aceste mult-zadarnice rânduri?”. Scopul nu poate fi decât acela în a descrie o situațiune, a încerca să văd olecuță mai încolo în timp, ca mai târziu să zic: ”V-am spus io și nu m-ați crezut!”

Deci: noul PNL s-a născut dintr-o dragoste nețărmurită pentru proiectele de dreapta care să răspundă așteptărilor cetățenilor și să facă și să dreagă. Evident, votul din 16 noiembrie le dă curaj și ei cred că îi îndreptățește să pretindă accederea cât mai rapidă la guvernare. Cum configurația actualului Parlament nu le permite asta, speră la scindarea cât mai multor grupuri parlamentare, pentru a li se alătura pentru formarea unei noi majorități. Bine, altceva spuneau inițial, că vor alegeri anticipate, dar parcă ar fi mai simplu cu rețeta lui băs din 2009.

Bun, de la cine se așteaptă dezertări? De la grupul Geoană, desigur. Și se mai speră ca unii parlamentari datori baronilor locali ai PSD să se grupeze lângă Geoană, sau în alt partid, în cazul în care în PSD gruparea Ponta-Dragnea câștigă alegerile la un viitor congres. Nimic nou sub Soare. Numai că asta nu asigură PNL decât guvernarea până în 2016, astfel PSD revenit din opoziție și suficient de reformat va fi mai puternic decât oricând.

În altă ordine de idei, noul PNL nu este pregătit să guverneze. Ei înșiși recunosc faptul că nu s-au definit pe deplin din punct de vedere ideologic, iar programul de guvernare e cam în pom… deci nu există. Și totuși, vor la putere! Nu spun că e imoral, dar asta nu le ajută acum.

Spuneam după alegeri că PSD ar trebui să negocieze cu celelalte partide politice organizarea de alegeri anticipate. Iaca zic acum NU! Și asta pentru că azi, 24 ianuarie în spatele Președintelui Iohannis stăteau MR Unguent și Gh. Flutur, țucălăi de băs. În timp ce veteranii de război și alți oameni care au construit ceva în țara asta stăteau deoparte. Păi cine merită mai mult? Deci singura modalitate prin care Guvernul acesta ar trebui să cadă înaintea alegerilor ar fi în urma unor greșeli colosale, care să scoată oamenii în stradă. Altfel nu!

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în politic, Social. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s