Dragul meu compatriot din diaspora

Mă adresez ție, cel care consideri că trebuie să ai un cuvânt de spus în ceea ce privește soarta acestei țări. Ai plecat să-ți faci un rost, convins fiind că de-acolo vei reveni în țară și ne vei lăsa pe toți gură-cască cu ceea ce vei avea. Știi, îți deplâng soarta, că asta încă nu s-a întâmplat:

  1. N-ai reușit să-ți iei ”bamveu’ cel ma tare” fiindcă te-a lovit soarta și nu ți l-ai permis, fiindcă ți-a plăcut mai mult traiul bun și banii nu-s pe garduri
  2. N-ai reușit să ajungi cel mai bogat om din sat/cartier, fiindcă deja bogații au devenit tot mai bogați, iar tu ai stagnat la portofel.
  3. Nu te-a dus mintea să-ți faci o firmă proprie acolo unde muncești, fiindcă te-ai gândit că nu-i bine să-ți bați capu’ cu atâtea…
  4. Ți-ai construit și tu o casă mare și frumoasă în țară, dar bani de întreținut luxul, de unde?
  5. Și în loc să te asociezi într-o firmă cu doi-trei concetățeni într-o firmă de construcții, sau dacă ești specialist bun, într-un institut de cercetare privat, ai continuat să muncești și să plătești taxe și impozite străinilor, că n-ai suportat să te belească ai tăi de bani, dar că te belesc străinii, nu-i stres!

Apoi, ai venit în concedii pe-acasă. Te-ai dus la crâșmă, unde cu lănțocul la gât și ghiulu’ la deșt, ai început să te dai mare cu mașina ta (care era închiriată, a propose) și cu câți bani faci tu și cât de șmecher ești, cum îi prostești tu pe ”ăia” care-s proști. Ai găsit destui adepți să se uite-n gura ta, cu gura lor căscată.

Apoi ai plecat înapoi.

Și ai început să-mi dai lecții, ce să fac eu, cu cine să votez, cum să-mi duc viața de zi cu zi. Pe cine să înjur și pe cine să adulez. Știu, te vei lăuda că ai trimis mulți bani în țară, dar, între timp eu nu am stat cu mâna întinsă la tine, am muncit și eu, pe bani puțini, am îndurat umilințe destule, iar dacă nu am aceleași opinii cu tine, mă faci PROST? Eu vreau să decid ceea ce cred eu de cuviință pentru mine și poate și pentru tine. Înțelege-mă că nu-ți vreau răul, fiindcă nu mi-l doresc și mie!

Nu, nu sunt de acord că tu nu ai drepturi egale cu mine, ba chiar vreau să poți vota duminică și să-ți spui punctul de vedere! Dar am drepturi egale cu tine, nu ești de loc mai important decât mine!

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în cultural, Personal, politic, Social și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Dragul meu compatriot din diaspora

  1. Maria zice:

    Am si eu cativa prieteni plecati dincolo unii in Europa, altii in Canada sau SUAsi nu stiu de ce cand vorbesc cu ei unii pe fata, altii doar ocazional se tradeaza si imi arata ca pe noi cei ramasi aici ne considera inferiori,
    Eu insa le-am spus fiecaruia ca cei care au plecat de aici sunt mai amarati pentru ca defapt ei au plecat pentru ca nu se descurcau aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s