Alegeri prezidențiale. Programul tovarășului (pseudo)catindat Băselică

Hai la vot, că oricum nu se pune! Cred că acesta ar trebui să fie sloganul tuturor catindaților la orice funcție și, implicit, din orice partid politic sau cu statut de independent, care se vor aleși de cetățeni. Oricum democrația reprezentativă de pe plaiurile mioritice sau de aiurea, presupune astfel de riscuri.

Și totuși, aceste alegeri au o miză cu totul și cu totul specială. Pentru partidele politice și pentru grupurile de interese din jurul acestora, consolidarea sau reașezarea puterii politice înseamnă, fără îndoială, posibilitatea de a controla banii publici și de a-i dirija în așa fel încât să își poată securiza și pe viitor pozițiile publice deținute, sau, măcar să poată spera la un viitor liniștit în plan personal, în cazul în care cetățenii aleg alte partide. O miză foarte importantă mai există pentru o parte a ”presei”, care după ce s-a lăfăit pe bani publici ridicând osanale la adresa unei părți a clasei politice și scuipând cealaltă parte a acesteia, a cam pierdut conducta de alimentare cu bani și alte servicii, venită de la stat, prin diverse metode suficient de grosolane, dar mai ales cosmetizate în mod grotesc, pentru ca ”fraierii” să nu știe de unde le vin lor banii, de fapt… Păi și, cetățenii? Păi și cetățenii au o miză. Dacă însă vor să se îmbete cu promisiuni de campanie… să nu se plângă de la mahmureală, zic. Altfel, totul e ”perfect”…

Dar miza cea mai mare o are un cetățean cu totul și cu totul special. Un om pentru care ”libertatea valorează mai mult decât viața”, un om care recunoaște valoarea de la o poștă și impostura de la… televizor, unde îi place să se afișeze, deoarece are o părere înduioșător de bună despre sine însuși. Da! Viitorul fost prezident vrea să câștige aceste alegeri, fie prin interpuși, fie prin vânzarea voturilor către terțe persoane în schimbul păstrării libertății sale și a exercitării unei oarecare influențe în luarea unor decizii publice.

Planul inițial a fost să arunce în luptă cât mai mulți catindați ”de dreapta” care să ia suficient de multe voturi candidatului ACL, astfel încât s-o vedem pe Nutzy în turul al doilea. Cum planul n-a ieșit, observăm că se recurge la varianta B: eliminarea din cursă cu dosare și dosărele, sau cu informații despre ”ofițeri acoperiți”, doar-doar o mai ieși un procent-două-trei pentru blonda catindată. Se pare că nici strategia asta nu ține, intențiile electoratului fiind foarte limpezi, cam toate sondajele: Nutzișor e cam ”pa”. Românii nu o votează pentru că e copia fidelă a modelului său de om politic, iar omul politic e prea ”pe față” cu ”catindata la înalta foncție”.

Băselică se va vinde ieftin: va da totul pentru libertatea sa, deoarece el și-a asigurat influența asupra structurilor de forță ale Statului și se teme că viitorul Prezident va uza de aura de șef suprem îl face pe personaj să se îndoiască de loialitatea celor numiți, cât și de sitemul de Justiție care l-a făcut atât de ușor influențabil din partea clasei politice. O condiție tot trebuie să se îndeplinească: ca Ponta să nu câștige turul al doilea la o difernță foarte confortabilă, astfel încât să se poată repeta ”rețeta Baconschi”, adică voturi masive din diaspora. Rețeta a funcționat cu succes, cred, încă din 2008, de la ”parlamentare” și a fost folosită în mod grosolan în 2009. Instituțiile statului au ”lucrat la ordin” și în 2012, dar deja votul masiv al cetățenilor, opinia complet defavorabilă Băsului l-au cam pus cu botul pe labe. Tentativa lamentabilă de a băsi băseala cu PMP l-a descumpănit și mai rău. Dar faptul că băseala nu mai ”ține” la electorat îl determină să acționeze. Și o va face brutal! Poate are o ”bombă” pe care o va arunca în turul al doilea, poate își pregătește o strategie de a rămâne un personaj liber influent cu ajutorul ”exteriorului” nu știu. Știu că nu va ierta, va ”muri de gât” cu multe personaje cunoscute.

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Alegeri prezidențiale. Programul tovarășului (pseudo)catindat Băselică

  1. base castigatoru zice:

    Ca sa castig voi scrie :
    (va urma )

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s