România între băs și contrabăs

Da, unii concetățeni numără zilele până pe 9 decembrie, alții îl așteaptă pe Moș Crăciun, alții vor la munte, alții să vină cât mai iute vara… E dreptul fiecăruia să facă ceea ce își dorește… iar așteptatul parcă ar fi o activitate mai caracteristică locuitorilor acestor meleaguri decât acțiunea. Cred și io că e mai ușor să stai și să aștepți… 😆

Dincolo de alegerea pe care suntem invitați să o facem pe 9 decembrie, cred că se desprind câteva concluzii cu privire la condițiile politice și sociale în care se vor desfășura aceste alegeri. În primul rând erodarea imaginii unei părți a clasei politice, atât din cauza măsurilor de austeritate, însoțite în mod ”fructuos” de un nivel foarte ridicat al diferitelor forme de corupție, precum și din cauza unor atitudini incalificabile în spațiul public, în raport cu cetățenii. Fără îndoială simbolul acestei ”bucăți” din clasa politică, blamată de cetățeni este actualul (pseudo-)președinte, pe numele său de scenă băs (scris intenționat cu literă mică).

De ce este atât de urât de proprii săi conaționali, nu cred că mai este cazul să reamintim în aceste rânduri, dar ceea ce ajuns să devină țara asta, după 8 ani de guvernare patronată direct sau indirect de băs, mi se pare inacceptabil. O societate polarizată și cu o grămadă de probleme nerezolvate favorabil, nu poate fi recunoscătoare unui simbol care a creeat această stare de lucruri. De fapt, băsu’ nu mai e decât ”preș’dintele la instituțiile statului”, fiindcă în urma Referendumului din iulie, băsu’ a devenit un fel de șef de CAP repus în foncție de partid, în ciuda voturilor membrilor cooperatori… Deci a reînviat practica din epoca pe care băs o consideră în discursul public ”de tristă amintire”.

Ce sunt de fapt ”instituțiile”, cine le compune și ce vor acestea? Instituțiile sunt conform legilor niște organisme cu rol decizional sau consultativ în privința raporturilor dintre ele însele (adică raporturile dintre diferitele instituții), raporturile dintre cetățeni și instituții și raporturile dintre cetățeni. Ele se compun, tot conform legii, din persoane pregătite pentru exercitarea atribuțiilor pe cale administrativă (ierarhică) prin: promovări, concursuri, numiri în funcție. Ar trebui să servească, să vegheze, să ia decizii conform legilor în vigoare. Cum e de fapt: acestea acționează la comandă, deoarece sunt compuse din persoane cu o anumită pregătire, dar șantajabile și acționează conform ”indicațiilor jupânului” care i-a uns ”pă foncție”

Dar băs a mai reușit ceva: a reușit să coalizeze un număr suficient de mare de persoane în contrabăs, încât să-i fie frică de ce va fi după expirarea mandatului său. Băs mai are și un alt ”merit”: a ”reușit” să trântească propriul partid la sub jumătate din intențiile de vot din sondajele de opinie… De la 33% la 15% e rău de tot. Mai constat că nu se ia de loc de gât cu fostul său aliat D.D.D., chiar după vrăjeala de la ”Oltchim”, chiar dacă D.D.D. se dădea mare dușman al băsului prin vară…

Despre toate astea am avertizat… Amu, dacă n-o vrut a mă asculta… ”Bine PA”!

vot (1)

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în cultural, Personal, politic, Social și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la România între băs și contrabăs

  1. ellyweiss zice:

    Eu merg la vot, cu tot cu ai mei. Nu lipseste nimeni. Trebuie sa avem o speranta, cat de mica, ca lucrurile se mai pot schimba.
    Cat despre DD…eu am convingerea ferma ca ala joaca pe muzica de băs…inca de la inceput.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s