Ce cred eu despre teza de Doctorat a lui Victor Ponta

Dezbaterea publică legată de plagiatul sau neplagiatul din teza de Doctorat a actualului Prim Ministru, nu răspunde în opinia mea la nici o întrebare fundamentală și de bun simț, legată de corectitudinea sau incorectitudinea acordării titlului de Doctor, ca urmare a unei teze de Doctorat impecabile sau, măcar acceptabile.

Ceea ce nu se discută, după părerea mea, sunt câteva aspecte de o simplitate dezarmantă pentru toți cei care latră la Lună în ultima perioadă:

 1. Domnul Ponta nu a fost instruit sau nu știe să întocmească aparatul critic al unei lucrări științifice, care se poate realiza cu note de subsol, note de sfârșit de capitol sau de lucrare, sau note în text (trecute în paranteze). Domnia Sa invocă faptul că lucrarea incriminată se găsește la bibliografie, doar că n-a citat-o ca notă de subsol… Trebuia citată! Este obligatoriu, pentru orice lucrare științifică. La rândul său, teza de Doctorat a Domniei Sale va intra ca referință bibliografică pentru alte lucrări științifice.
 2. În cadrul Universității există o Comisie care se ocupă de Doctorate, iar Domnului Ponta trebuia să-i fie trimisă înapoi teza de Doctorat spre a fi corectată, dacă s-au constatat astfel de neajunsuri. Dacă în Comisia respectivă a existat o asemenea larghețe, în aprobarea formei finale a tezei de Doctorat, avem o problemă…
 3. Peste această Comisie, titlul de Doctor știu că îl acordă o altă Comisie, cea din Minister. Chiar și în această Comisie lucrarea putea fi respinsă și re-trimisă spre corectare autorului.

Așadar, cu sau fără comentarii ironice, consider că teza de Doctorat a Domnului Victor Ponta este, în cel mai rău caz, o lucrare științifică întocmită defectuos, dar nu cred că a existat intenția de a plagia, eventual neștiința de a alcătui în mod riguros o lucrare științifică. Și mă mai miră, sau nu (sic!), cum se obțin în România atât de multe titluri de Doctor? Unde e calitatea, că la cantitate nu stăm rău, zic?!

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Ce cred eu despre teza de Doctorat a lui Victor Ponta

 1. ellyweiss zice:

  Pai te-ai mira cati oameni sunt inscrisi la doctorate sau cati deja le-au luat. Am si eu cunostinte doctoranzi si doctori. Unul mi-a spus clar ca a aplicat metoda clasica deja si despre care atat se discuta zilele astea. Si majoritatea tezelor de doctorat sunt asa. Nici nu stiu de ce mai e atata mirare. Sau de ce ale unora sunt mai copy-paste decat ale altora. La mine asta e uimirea…
  Normal ca nu-i bine. Nu aprob metoda dar nici sa judec prosteste nu pot.

 2. Pingback: Educația sub lupă. O analiză rescrisă a situației din învățământul românesc | Blogu' care va să zică…

 3. cotos zice:

  E un zero barat victoras asta..As vrea sa i se i-a la puricat si diseratia si lucrarea de licenta…cred ca ar fii un 3D Copy PAste reusit..

 4. Ciprian Bojan zice:

  Vad ca stim toti sa punem etichete… Dar daca asa zici tu…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s