Realități necuantificabile

Una dintre științele cel mai des invocate de diverșii ciripitori care se perindă pe la toate televiziunile și care se pretind analiști politici sau economici, precum și anumiți jurnaliști care pretind că sunt ”specializați” în politică sau economie, este statistica. Bine, deja poate exista discuția dacă statistica este o știință de sine stătătoare sau aceasta este o ramură a matematicii. Dar, până una-alta, datele oferite de statistică sunt utilizate de mai multe științe sau domenii alee activității umane.

Avem, în general tendința de a cuantifica aproape orice, de a atribui fiecărei realități posibile sau doar probabile o anumită valoare cifrică. Spunem, de exemplu, ”Cutare are cam 50% dreptate”, ”Nu există nici 10% șanse să se întâmple ceva” sau ”Sunt de acord cu tine 100%”. Evident, mai folosim și termeni relativi: ”cât e negru sub unghie”, ”mai mult”, ”mai puțin” etc. Cred că tendința asta de a cuantifica ne face să fim mai credibili în fața unor interlocutori.

Ce ne facem atunci când, de fapt, nu putem cuantifica anumite realități, ca de exemplu sentimentele, trăirile, emoțiile? Mă distrează niște aplicații pe ”Feizbuc”, pe care foarte mulți tineri le utilizează: ”Cât de îndrăgostit ești?” , ”Cât de sexy ești”?, ”Cât la sută înger și cât demon” ș.a.m.d. Evident toate acele aplicații sunt mai mult pentru amuzament, dar ideea în sine mi se pare cel puțin naivă…

În altă ordine de idei, ne place să cuantificăm doar trecutul, prezentul și viitorul ținând cont de realitățile existente, și maximizând ceea ce se va întâmpla, uitând de posibilitatea cât se poate de certă și de probabilă a eșecului. Pur și simplu nu știm cuantifica eșecul și consecințele lui, iar când acesta devine o certitudine, nu știm cuantifica gradul în care acest eșec poate afecta alte persoane sau alte grupuri de persoane. Nu suntem în stare să calculăm cât s-a pierdut în urma unei neglijențe sau neimplicări reale în anumite cazuri banale. Spre exemplu, nu știm să calculăm cât pierde un stat în cazul în care un copil nu este educat în sistemul de învățământ, dar știm cât ne costă pe an educația acestuia… 😐

Desigur, nici absolutizarea unor realități nu este întotdeauna o soluție și o cale de rezolvare a problemelor. Nu întotdeauna a ”vedea lumea în alb și negru” ne face mai corecți. Relativizarea situațiilor pe care le analizăm va ridica mai multe semne de întrebare, fără îndoială, deoarece multe realități nu pot fi cuantificate: speranțele, imaginația, aspirațiile, durerea sufletească, tristețea și, de ce nu, prostia 😉 sau hazardul nu pot fi cuantificate, dar există oricât de puțin ar conta pentru statistică.

Laurențiu Duță ”Cifre”

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în cultural, Personal, politic, Social și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Realități necuantificabile

 1. rusbianca zice:

  Mie mi/a zis bunica ceva, sau mama , nu mai tin minte exact, ca singurul care numara e dracu, acum daca e adevarat nu stiu, dar cu sigurantele doamnele mele se gandeau la bani.
  Ce nu se poate numara are farmec, ce se poate numara este efemer.

 2. Ciprian Bojan zice:

  Da, şi aveau dreptate! 🙂 La fel şi tu! 🙂

 3. elly weiss zice:

  cuantificam doar ceea ce ne convine, ne foloseste. sau „da bine”…
  putini sunt capabili sa-si asume esecuri, pierderi, suflete zdrobite…
  asta inseamna responsabilitati… 😦

  • Ciprian Bojan zice:

   Da, spui bine, asta înseamna responsabilități, dar ar însemna și umanitate, ca și caracteristică a personalității, nu ca… sumă de indivizi… 😐

 4. Moi zice:

  Pai , cred ca avem nevoie de ceva repere , daca nu sunt numere sunt culori…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s