De ce (mai) protestăm?

Iată, astăzi, pentru a doua zi consecutiv, niște oameni s-au adunat în centrul unor orașe pentru a protesta împotriva politicii guvernamentale, în general, precum și a atitudinii Președintelui României, față de Proiectul de Lege privind Sănătatea publică în România, respectiv cu privire la atitudinea acestuia față de persoana medicului Raed Arafat, creatorul Serviciului Mobil de Urgență, Resuscitare și Descarcerare, pe scurt SMURD în România.

La o privire, chiar și superficială, acest  Proiect de Lege pare să dezavantajeze în primul rând o mare parte din cetățenii acestei țări și să avantajeze, așa cum s-a întâmplat de cele mai multe ori, în privința unor parteneriate public- privat, să avantajeze niște societăți comerciale care să asigure servicii medicale de urgență și să se substituie astfel unor servicii publice de urgență.

Problemele din cauza cărora niște oameni protestează sunt însă mult mai complexe. Nivelul de trai din România și calitatea unor servicii publice au scăzut simțitor în ultimii trei ani, s-au făcut niște ”ajustări” bugetare privind salariile, pensiile s-au diminuat prin reținerea (abuzivă, în opinia mea) a contribuțiilor sociale și pentru sănătate, iar în tot acest timp clientela politică a partidelor aflate la putere, prosperă simțitor datorită generozității bugetului față de acești ”oameni de afaceri”.

În acest caz, atitudinea guvernanților e una simplă: acuză iarăși opoziția că ar fi în spatele acestor manifestații, iar opoziția nu se dă în lături să se declare solidară manifestațiile și îi acuză pe guvernanți de lipsă de receptivitate la problemele cetățenilor și încearcă să propună varianta proprie privind… orice, că de-aceea există opoziție, ca să se gândească la binele cetățenilor. Dar, până una- alta, protestele au fost generate nu de vreo forță politică, ci de fenomenul numit internet, unde comunicarea nu poate fi (încă) îngrădită.

Principalul cetățean care face obiectul acestor mișcări de stradă nu este nici Ministrul Sănătății, nici Primul Ministru ci tomna Dom’ Preș’dinte. La presiunea manifestațiilor a cerut subalternului său Primului Ministru  retragerea Proiectului de Lege și reexaminarea sa de o comisie bla, bla, bla. Așa cum afirmam și pe Blogu’ Ciutacului, ”Zăusul o fi cedat la presiunea lu’ popr, da’ mi-e că de atotștiutorism nu va scăpa niciodată, fiindcă se vor găsi mereu lingăi de moment și nostalgici după mandatul ce se va termina”.

Văzându-se încolțit de aceste proteste, Zăusul s-a cam dat la fund și lasă pe alții să scoată castanele fierbinți din foc… Tipic mișelește, pot spune. Dacă nu erau și alte precedente în care să-și fi băgat nasul în toate celea și să fi greșit, poporu’ nu i-ar fi găsit hiba, tomna augustei sale minți…

Iar noi, cei ce urmărim fenomenele astea liniștiți, la TV sau pă net, să strigăm cu toții-n cor: ”În afară de minte nu ne lipsește nimic, altfel suntem bine, sănătoși”! 😆

Update: Atunci când structurile de forță care au ca atribuții păstrarea ordinii și liniștii publice, respectiv siguranța cetățenilor se transformă în forțe de represiune putem bănui că în statul respectiv avem de-a face cu alunecarea spre dictatură!

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în cultural, Personal, politic, Social și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la De ce (mai) protestăm?

 1. Pingback: De ce (mai) protestam?

 2. rusbianca zice:

  Fiecare se uita dupa cum bate vantul…
  p.s. corecteaza…daca e gresela: ci tomna Dom’ Preș’dinte…o fi fost tocma?

  • Ciprian Bojan zice:

   Nope, tomna e echivalentu’ local a lu’ tocma’ 😉 Carevasăzâcă că-s frați ajeminea = gemeni; cacofonie asumată! 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s