Identități, solidarități și fenomene sociale contemporane

Omul contemporan este parcă înzestrat cu însușiri prin care se revoltă împotriva stereotipiilor de orice fel, înclinat mai degrabă să ofere însușirile sale unice, ambientului în care își desfășoară activitatea, decât să peria însușiri care să-l facă să se anonimizeze. Este doar o percepție proprie, bazată pe experiența mea de viață și pe ceea ce observ zi de zi, nu pe vreun studiu riguros făcut de specialiști.

Am scris și cu alte ocazii despre identitățile atribuite sau pe care și le însușesc indivizii în zilele noastre. ”În zilele noastre, idivizilor li se atribuie trei tipuri de identităţi: o identitate oficială (cetăţenia spre exemplu); o identitate asumată de individ şi acceptată de autorităţi (etnie, rasă, loc de naştere, etc.), şi o identitate asumată de individ şi acceptată de autorităţi, dar fără controlul strict al acestora (afinităţi faţă de grupuri sau persoane- membru al unui partid, “fanul” unei echipe de fotbal, etc.). Astfel, relaţia individ- societate umană, a evoluat de la “lanţul calitativ şi cantitativ” individ-comunitate locală- naţiune- comunitate internaţională, la relaţiaindivid-comunitate locală- comunitate statală- comunitate internaţională. Se încearcă astfel trecerea peste evantualele “restricţii” impuse de etnie, rasă sau religie, pentru a oferi o perspectivă mai largă asupra integrării mai uşoare a indivizilor în societate”.

Astfel de identități generează sau ar trebui să genereze și solidarități, astfel încât indivizii să poată fi identificabili și mai ușor de încadrat în anumite profile, spre a fi mai ușor de analizat sub diverse aspecte. Ceea ce am constatat însă, este faptul că în societățile și regimurile mai intolerante, solidaritățile erau mult mai evidente, comparativ cu societățile și regimurile tolerante, în care stereotipiile se doresc a fi înlăturate.

În contextul globalizării se constată o dinamică oarecum necontrolată, sau mai degrabă necuantificabilă a indivizilor și grupurilor umane. Cauzele unor astfel de fenomene demografice sunt multiple, dar îmi permit să spun că nu sunt atât de complexe, cum ar părea la o primă vedere. Pe primul plan se situează nevoile economice, fiindcă ”Ubi panis ibi patria”, apoi nevoile în raport cu societatea și abia într-un final, nevoile de realizare personală în plan intelectual. Cred că elementele de cauzalitate privind dinamica socio-demografică (aici nefiind vorba strict despre o dinamică spațială de tipul migrației, ci mai degrabă de căpătarea unor competențe mult mai complexe a indivizilor, în raport cu nevoile sale) sunt foarte asemănătoare piramida lui Maslow, Cu mici diferențieri de nuanță, dar nu de substanță, cred…

Și totuși, trebuie să existe ceva care a declanșat ”diluarea” solidarităților colective de diferite tipuri, precum și generarea unor astfel de fenomene sociale la scară planetară. Eu cred că unul dintre cele mai importante elemente de cauzalitate este educația la care au acces un număr tot mai mare de copii și tineri de pe meridianele Globului. Educația a permis transformarea familiilor din familii de tip tradițional în familii de tip ”modern”, în care rolurile partenerilor nu s-au inversat, ci s-au amestecat, iar stereotipiile au început treptat să fie înlăturate.

De aici și până la reducerea rolului solidarităților, ca mod de raportare a individului la societate, în comparație cu nevoile individuale, n-a mai fost decât un pas. Cuvinte precum ”patriot”, ”bun creștin” (se poate înțelege aici practicant al oricărei religii, nu doar creștin), ”bun coleg”, ”bun prieten”, încep să fie rostite tot mai rar sau să capete noi înțelesuri ce poate numai mie îmi scapă…

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în cultural, Social și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Identități, solidarități și fenomene sociale contemporane

  1. Pingback: Identitati, solidaritati si fenomene sociale contemporane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s