Salvaţi maimuţele maronii din Blablastanul Oriental!

Fără-ndoială Planeta Pământ are o problemă majoră în ceea ce priveşte dispariţia unor specii de animale şi plante. Pentru a preveni aceste probleme se desfăşoară diverse acţiuni, care încep cu simple campanii de informare şi culminează cu acţiuni în forţă ale autorităţilor diferitelor state. Evident Facebook-ul nu putea rămâne deoparte faţă de astfel de probleme şi prin aplicaţia Causes.com are câteva acţiuni menite să informeze utilizatorii reţelei de socializare în legătură cu diverse probleme de mediu, social-politice sau umanitare.

În titlul acestui articol am inserat şi o doză destul de puternică de ironie: maimuţe maronii o fi existând, chiar foarte multe, da’ de Blablastanul Oriental n-am auzit nici măcar eu, fiindcă nici nu există. 😛 Ce mă deranjază pe mine, ca simplu utilizator al reţelei Facebook este cuvântul „salvaţi” din orice titlu al causes.com. Dumnealor ne roagă să salvăm ceva ce n-am făcut noi, în mod direct şi nemijlocit, să dispară, iar modul de a contribui la salvarea acelor elemente ale naturii (plante, animale, râuri, lacuri etc) este un mare semn de întrebare. Acelaşi lucru este şi în cazul: „opriţi”, „stopaţi”, „vrem”, „să facem” etc.  Nici în aceste cazuri nu se explică în mod concret ce avem de făcut ca să… ceva, doar sintagmele şi expresiile sunt afişate…

Sunt perfect de acord cu faptul că solidaritatea umană trebuie să existe, indiferent de situaţie şi regiune geografică, faţă de probleme de mediu social-politice sau umanitare, dar prin fiecare apel la solidaritatea umană trebuie arătat un mod de realizare concret. Ştim fiecare cum putem ajuta un copil bolnav sau nişte animale, dar pentru nişte vietăţi aflate la mii de kilometri nu putem decât să ne indignăm, în cel mai bun caz să trimitem nişte petiţii sau să protestăm în stradă… Observ însă că astfel de cauze au destui adepţi…  fără a realiza altceva decât întregirea unui număr oarecare de participanţi. În acest caz, după părerea mea, nu mai are sens să ne înscriem, să aderăm la astfel de cauze!

Cea mai mare cauză pe care am putea să o invocăm , chiar introducând-o pe causes.com, ar fi salvarea de noi înşine. Ca să fiu mai explicit, salvarea de noi înşine înseamnă a ne lepăda de egoism, ură, minciună, superficialitate. Ştiu, nu ne-am născut perfecţi, nici viaţa nu ne poate duce spre perfecţiune, dar ne poate învăţa multe viaţa asta… Depinde de noi dacă vom şti să aplicăm cele învăţate.

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în cultural, Personal și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s