Pseudoerotism şi aritmicitate

O lume a liberă înseamnă şi o lume a eşecurilor comunicării, o lume lipsită de temeinicia valorilor pe care se bazează şi se dezvoltă. Se ard etapele, se „fabrică” valori, se inventează şi se reinventează mereu bazele de pornire şi idealurile de atins. Fără îndoială, dinamismul societăţii contemporane nu aduce doar beneficii pentru indivizi sau grupuri.

Libertatea asta, prost înţeleasă, are o latură destul de perfidă, greu de controlat şi de contracarat: afirmarea ostentativă, chiar agresivă uneori, a sexualităţii. În condiţiile în care, chiar la nivelul legislaţiei diferitelor state se elimină încetul cu încetul anumite restricţii, sub pretextul libertăţii de exprimare, asociere, conştiinţă etc., sexualitatea a devenit o formulă destul de frecventă de afirmare a identităţilor.

Cea mai „cuminte” formă de manifestare a acestui fenomen este îmbrăcămintea, în special aceea feminină. Nici o doamnă sau domnişoară nu mai poate avea o rochie frumoasă, deoarece ea a devenit „sexy”. Preocuparea femeilor pentru aspectul lor fizic este firească, doar că exagerările privind acest aspect sunt destul de frecvente. Expunerea ostentativă a anumitor părţi anatomice ale femeilor, doar pentru că aşa „e la modă”, mi se pare un act pe cât de agresiv, pe atât de lipsit de sens. Mai grav e faptul că în garderoba copiilor, la vârste din ce în ce mai fragede, apar imitaţii ale unor astfel de ţinute- pe care eu le numesc „dezbrăcăminte”- fiindcă, deja, există o concurenţă tot mai acerbă chiar şi între părinţi în privinţa gătelilor propriilor odrasle.

Actul sexual nu mai este demult o „afacere intimă” doar între două persoane. Acesta a depăşit de mult graniţele budoarului, devenind un subiect cu caracter public, chiar o banalitate, câtă vreme nu are ceva mai deosebit în spate- o aventură, ceva. Despre actul sexual se discută atât de mult şi de liber, încât ai spune că nu mai există nici o necunoscută referitoare la acesta, astfel încât „practicanţii” vor găsi de fiecare dată satisfacţii atunci când săvârşesc treaba cu pricina. Numa’ că… s-ar zvoni că „teoria, ca teoria, practica ne omoară”! 😛

Bun, şi? Care-or fi motivele de ne „împiedicăm” mai mereu de propria noastră sexualitate? De ce o invocăn atât de des? În opinia mea răspunsul e unul simplu: într-o societate lipsită de repere şi de valori, poate sexualitatea reprezintă o formă de a ne refugia de propriile noastre probleme, pe care le considerăm a fi de nedepăşit. Întrebarea care se ridică de aici e una destul de crudă: am devenit o „lume” plină de frustraţi, care ne-am transformat în obsedaţi sexuali?

Răspunsul este unul destul de simplu şi de firesc. Din ce în ce mai mult, parcă timpul a devenit duşmanul omului contemporan. Dacă în societatea tradiţională, ţărănească ritmul era dictat de ciclicitatea naturii, în epoca postindustrială parcă nu există nici un reper temporal, de care oamenii să ţină cont. Chiar şi reperele cunoscute- sărbători de iarnă, concedii, zile de naştere- nu aduc acea siguranţă şi normalitate pe care o resimţeau ţăranii în privinţa ciclicităţii anotimpurilor. Lumea ţăranului era una aproape atemporală, acesta nu număra anii sau zilele, ci se mulţumea să simtă natura, fără să încerce să-i denatureze rostul.

Prin natura lucrurilor sexualitatea face parte din viaţa oamenilor. Nici nu putem nega asta! Ştiu că se vor găsi, poate, unii cititori ai acestui articol care vor zâmbi ironic, considerându-mă fie vreun pudibond, fie vreun obsedat… NU eu sunt acela care determin existenţa acestei stări de fapt. Realitatea cotidiană o confirmă, însă, chiar cu prisosinţă…

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în cultural, Social și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la Pseudoerotism şi aritmicitate

 1. dagatha zice:

  duminică în parc cu bărbații mei, am stat lângă un părinte al cărui băiat, poate de 4 ani, 4 ani jumătate, poseda un minunat cercel strălucitor în urechea stângă. Semn al emancipării timpurii ce va reflecta mai târziu cauza comportamentului „modern”.
  despre sexualitate…eu am sperat mereu că tocmai pentru că exită atâtea lucruri „deschise” publicului, se vor rezolva frustrările personale ale unora (nu ale tuturor, desigur, că nu sunt atât de naivă). totuși…nu s-a întâmplat asta. e mai rău.
  sper să am timp să dezvolt…

 2. dagatha zice:

  NB: pentru că deja am fost „luată la ochi ” de cineva care „mă iubește” cu acuze nejustificate (nu aici. Încă. 😀 ), țin să precizez că „bărbații” se referă la soț și copil :-))))

 3. Lillee zice:

  Din pacate cam asa stau treburile pe la noi. Dar stii ce ma pune pe ganduri si mai tare? Daca ma uit in urma, realizez ca totul a evoluat destul de repede in acest sens si as tinde sa spun ca in momentul de fata s-a cam ajuns la apogeu. Dar daca nu e asa? Cat de departe se poate merge? Nu stiu, zic si eu…

  • Ciprian Bojan zice:

   Dacă tu nu poţi să ştii cât de departe poa’ să meargă „treaba”, io nici atât… 😉 Glumeam! Observ o criză a valorilor şi reperelor, mi-e teamă de generaţii ratate din cauza asta…

 4. elly weiss zice:

  🙂 foarte corect.
  insa, stii ce e dragut ? ca tu ai scris articolul pentru oameni normali. sau putin peste 😉
  (ca sa traduc, inseamna oameni care stiu macar citi atatea cuvinte frumoase, alese…si cat de cat sa le si inteleaga).
  erotismul desantat care ne bombardeaza e pentru toti…pentru mase adica.
  eu, tu…si cei ca noi…STIM. nu avem nevoie sa ni se exhibe tot felul de moravuri, pseudomoravuri…
  o sa citez o vorba „desteapta” promovata de un film foarte apreciat la vremea lui:
  „din viata scapa cine poate”…
  P.S. – de aceea eu incerc sa scriu intr-un stil foarte accesibil…for all…

  • Ciprian Bojan zice:

   Crede-mă că fac cu nervii capului când prezentatoarele de la orice post TV, de exemplu își etalează 69,96% din sâni pe ecrane.. Mă rog, cum e moda LCD-urilor și plasmelor cu diagonale mari poate par și acele ”accesorii” mai mari… 😳

 5. rusbianca zice:

  No, asta mi-a placut, asa ca-l dau si altora sa-l citeasca. Despre dezbracaminte si sexismisme ;))
  Adevar ai grait. Este o modalitate de a nu ne simti singuri, a impartasi si cele mai intime momente cu ceilalti, de a ne mandri. Ma intreb oare ce altceva este pe lista si o sa mai spunem tuturor in gura mare?

 6. Pingback: De ce particip eu la referendum și de ce voi vota eu DA | Blogu' care va să zică…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s