Religie sau credinţă?

Întrebarea aceasta am adresat-o unei persoane, care a afirmat că voi găsi mântuirea, dacă voi adopta religia pe care a îmbrăţişat-o persoana respectivă. Pentru a putea găsi răspunsuri la această întrebare, ar trebui să putem defini cei doi termeni în aşa fel încât să găsim delimitări clare şi similitudini acceptabile pentru aceşti doi termeni. Cu scuzele de rigoare, am să încerc să dau definiţii „născocite” de mine, fără să am pretenţia că voi fi vreun original.

Religia reprezintă un ansamblu de norme, valori, principii şi manifestări, care au ca idee centrală existenţa unei divinităţi sau forţe superioare, care conferă în viaţa terestră sau într-o viaţă de după moarte recompense sau pedepse pentru faptele pe care oamenii le săvârşesc.

Credinţa (religioasă) reprezintă acceptarea existenţei unei divinităţi sau forţe superioare, care va oferi aceleaşi recompense sau pedepse, pentru faptele noastre, în timpul vieţii sau în viaţa de după moarte.

Aşadar, dacă religia presupune şi existenţa formelor de manifestare colectivă, ritualurile, credinţa implică în primul rând o acceptare individuală a divinităţii şi o asumare a consecinţelor faptelor în raport cu aceasta.

Dar se poate observa cu uşurinţă faptul că, religia şi credinţa nu se exclud, dimpotrivă, ele se completează reciproc, însă nu sunt tocmai dependente una faţă de cealaltă. De ce spun asta? Pentru că foarte multe persoane fac afirmaţia că au credinţă, dar că nu merg în biserici, invocând ca argument diverse motive… Pe de altă parte, Biserica asimilează neparticiparea la serviciul religios păcatului

Nu pot să nu constat, fără surprindere, că mai există un prozelitism religios agresiv şi o intoleranţă religioasă îngrijorătoare. Fiecare Biserică sau confesiune religioasă (indiferent dacă e creştină sau necreştină) îşi proclamă întâietatea în faţa lui Dumnezeu, condiţia fiind să devii adept al religiei respective. Instituţiile religioase se bucură de tot mai puţină încredere din diferite cauze: abuzurile săvârşite în numele „credinţei” în trecut, funcţionarea acestor instituţii pe criterii economice, corupţia existentă încă în rândurile clerului, perpetuarea unor metode şi ritualuri care sunt considerate anacronisme, interesul tot mai scăzut la unor prelaţi pentru latura religioasă a activităţii lor etc. Eu consider că instituţiile religioase ar putea avea o mai mare încredere în condiţiile în care acestea îşi vor redescoperi vocaţia de promotoare ale culturii şi artelor şi acela de instituţii filantropice.

Există anumite voci care încearcă să nege complet rolul religiei în ceea ce priveşte progresul societăţii. Nimic mai fals. Religia a jucat şi mai joacă încă un rol foarte important în privinţa autodefinirii unor largi categorii de indivizi, fiind una dintre puţinele forme de solidaritate care s-a moştenit din epocile anterioare. Spre comparaţie, chiar şi caracterul etnic dispare treptat ca formulă de autodefinire, iar caracterul de categorie sau clasă socială începe să devină un anacronism.

Aşadar, ca răspuns la întrebarea din titlu, religia poate fi doar o formă prin care să ne autodefinim, dar neînsoţită de credinţă nu cred că poate să ne aducă ceva semnificativ ca trăire interioară. Dumnezeu ne-a dat libertatea să alegem, în modul cel mai explicit şi mai clar!

Publicitate

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în cultural, Personal, Social și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Religie sau credinţă?

 1. Pingback: Religie sau credinta?

 2. dagatha zice:

  da… și pe mine mă deranjează agresivitatea cu care se încearcă o convertire prin ponegrirea celorlalte culte, religii, orientări etc.
  din păcate, există unii destul de vulnerabili și de neinformați care îmbrățișează o formă sau alta fără să aibă în vedere ideologia, ci beneficiile imediate.

 3. dagatha zice:

  da, „neinformați”. da câteodată mai dau în ușoară dislexie 😆 Mulțam de atenționare.
  Eu mă tot mir cum de cad în capcană așa de ușor oameni nu tocmai slabi la minte. mă rog… fiecare cu ale lui
  🙂

  • Ciprian Bojan zice:

   Poate îşi spun :”fie ce-o fi” şi merg înainte… Unii poate chiar cred… ceea ce nu e rău, dar foarte mulţi, aşa cum zici, o fac pă enteres…

 4. Justin A. zice:

  Credinta este frica.
  Religia este manifestare.

 5. Justin A. zice:

  Daca pentru tine sunt acelasi lucru, atunci de ce sunt 2? Dragostea poate fi de multe feluri, ca de exemplu dragostea dintre 2 barbati.
  Credinta e frica dacă vine la pachet cu religia, iar cand vine fara, e perfecta.

 6. Pavel zice:

  Cel care se hraneste zilnic din filozofie va vorbi despre filozofie , cel care se cultiva zilnic va ajunge un om cultivat in domeniul respectiv,iar cel ce doreste sa vorbeasca despre religie trebuie,trebuie sa fie cit se poate in tema cu aceasta , a fi religios nu e greu nu-i asa ? Ceea ce se ascunde in om nu se poate umple cu filozofie ,materialism ,stiitifico-fantastic nici religie, ci acel gol din noi nu e pe masura lucrurilor vazute ca materie sau cele inchipuite de mintea noastra.
  Acea parte launtrica din noi e o parte divina din DUMNEZEU si fara de CREDINTA nu se poate umple acel (loc) gol daca im-i permiteti sa spun asa. Ce este Credinta ? Credinta este o incredere neclintita in lucrurile nadajduite, o puternica incredintare despre lucrurile care nu se vad.
  Deci ce inseamna a avea o incredere neclintita in lucrurile nadajduite.inseamna credinta, chiar daca nu am acel lucru cred puternic ca si cum am acel lucru , si cind spun e e vorba de un cer nou un pamint nou unde vor locuii ce ce cred .( nu vi se pare nebunie) pentru unii cei ce nu cred e cu adevarat o nebunie,iar pentru ceii ce cred puternic va fi o realitate ACEASTA E CREDINTA .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s