226 de ani de la execuţia lui Horea şi Cloşca de la Alba Iulia

28 februarie 2011, o zi obişnuită sau nu? Astăzi am aflat că s-au decernat premiile Oscar, mâine ştim că-i 1 Martie, în Libia semenii noştri mor pentru LIBERTATE!

Acum 226 de ani, la Alba Iulia, conducătorii răscoalei ţărăneşti din Transilvania, după porecla lor Horea (Vasile Ursu Nicola) şi Cloşca (Ioan Oargă), au fost executaţi prin tragerea pe roată. Dacă ar fi să cităm din programul răscoalei, care rezidă din actele capitulare ale cetăţilor şi târgurilor cucerite de ţărani, am observa că obiectivele nu difereau de loc faţă de cele ale Revoluţiei Franceze, care a avut loc peste 5 ani, în 1789!

„… Nobilul comitat, împreună cu toţi stăpânii de moşii şi cu toată seminţia lor, să jure pe cruce; nobili să nu mai fie, ci fiecare dacă va putea găsi o slujbă să trăiască din aceea. Nobilii stăpâni pe moşii să părăsească odată pentru totdeauna moşiile nemeşeşti. Şi ei să plătească dare ca poporul de rând…”

Măcar un rezultat a avut această răscoală pentru toţi urmaşii acelor oameni de excepţie: trezirea unei conştiinţe naţionale şi unei solidarităţi sociale suficient de puternice, care au devenit osatura pe care s-a clădit şi dezvoltat spiritul naţional al românilor din Transilvania în secolul al XIX-lea.

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în cultural, Personal. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s