Din nou despre „lumea islamică”

Se pare că valul de proteste care a cuprins Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, începe să ia o amploare destul de mare, atât în privinţa ariei geografice de răspândire, cât şi în privinţa intensităţii mişcărilor de protest, dar mai ales a numărului tot mai mare de cetăţeni ai ţărilor respective, care susţin necesitatea unei schimbări de regim în statele respective. Am anticipat oarecum, în articole precedente aceste proteste, dar nu mă aşteptam ca protestele să atingă şi Iranul, spre exemplu.

În orice caz, efectul de domino pare să fie destul de puternic în privinţa unor state precum Iran, Yemen şi Libia. Cel puţin în Iran şi în Libia există regimuri autoritare foarte severe şi cu un profund caracter militarist şi fundamentalist. Nici preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, nici cel libian, Muammar Gaddafi nu se bucură de sprijinul consistent al populaţiei, dar beneficiază de mijloace destul de puternice pentru a opri orice tentativă de a-i răsturna de la putere: aparatul de represiune.

Pentru ca revoltele să poată avea finalitatea dorită de manifestanţi, este necesar ca în cadrul sistemelor acestor state să existe „defecţiuni”. Evident, acestea există, întrebarea este cât de puternice şi de pregătite sunt acestea pentru a putea prelua puterea?

Anunțuri

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Din nou despre „lumea islamică”

  1. firoscosul zice:

    Din pacate orice si oricum am face, aceasta criza ne afecteaza in mod direct. Sunt multi cei care s-au bucurat cand a cazut Mubarak. Multi nu au vazut ca de fapt el era un factor de echilibru in zona. Si acum a ramas ce: foamete, salarii mici, relatii proaste cu Israelul, posibil razboi civil, cel putin n ceea ce priveste Egiptul. Tot Orientul se afla sub amenintarea fanatismului religios (vezi Afganistanul, conflictele din Pakistan si de ce nu conflictele din Africa Ecuatoriala). Azi s-a scumpit benzina cu 9 bani…oare maine ce o mai urma?
    Citeste si pe http://www.firoscosul.blogspot.com / Vocea Patriotului Nationale – ultima postare – Cine zice ala e…. Ceva interesant. Parerea mea.

  2. Pingback: Libia, miza reală a mişcărilor de protest din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Poate urmează Iranul! | Bciprianmp’s Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s