Paradisul- concept, posibilitate materială sau iluzie?

Termenul de „Paradis”, aşa cum poate fi definit acesta, în sensul său iniţial, pare a fi un loc foarte asemănător cu planeta noastră, dar, în acelaşi timp, pare a fi şi o stare psiho-afectivă de beatitudine, plutire, fericire.

Astfel, Paradisul devine o proiecţie a visurilor noastre, pe care ni-l închipuim fiecare în felul său. Este mai degrabă o altă dimensiune spaţio-temporală, spre care tindem şi despre care credem că e posibilă abia după moarte.

Dar fiindcă marile religii ale lumii doar amintesc vag termenul de „Paradis” şi nu îl definesc foarte clar, există, din partea teozofilor aceleiaşi confesiuni religioase, interpretări diferite.

Există însă şi destule discipline filosofice, care neagă existenţa Paradisului şi a vieţii după moarte. Acestea neagă însuşi conceptul de suflet.

Aşadar, Paradisul pare a fi un concept propriu religiilor şi disciplinelor filosofice care acceptă existenţa sufletului. În aceeaşi măsură, imaginea Paradisului diferă foarte mult, de la individ la individ, în funcţie de achiziţiile intelectuale pe care le-a acumulat de-a lungul vieţii şi de experienţele personale ale fiecăruia.

Existenţa sau inexistenţa Paradisului ca posibilitate materială n-a fost încă probată, aşa că… vă las să vă imaginaţi ce Paradis vă doriţi.

Anunțuri

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în cultural, Personal și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Paradisul- concept, posibilitate materială sau iluzie?

  1. Pingback: Paradisuri în expansiune | Blogu' care va să zică…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s