Africa de Nord- o nouă frontieră?

Evenimentele sociale şi politice aflate în desfăşurare în Africa de Nord, dau senzaţia unei mişcări generale prin care se doreşte democratizarea pe cale paşnică a statelor din regiune.

La o privire mai atentă, însă, îmi dau seama că poate fi vorba de altceva… Statele din regiune sunt conduse prin regimuri autoritare, în care armata joacă un rol esenţial. Riscul ca aceste state să alunece spre regimuri de tip fundamentalist este destul de ridicat, dar controlabil. Armata americană are baze operaţionale în Marea Roşie şi Golful Persic, aşa că… 😉

Eu cred că miza este alta: încercarea de izolare şi mai profundă a Libiei şi instaurarea unui regim pro- american la Tripoli. Libia deţine însemnate rezerve de hidrocarburi, dar din cauza unei relative izolări pe plan extern nu poate să-şi valorifice atât de bine acest important potenţial.

Este posibil ca în Libia să existe deja o grupare puternică şi dornică de a prelua puterea în perioada imediat următoare. Trebuie doar să se găsească condiţiile favorabile şi sprijinul extern, fără de care acest proces de preluare a puterii în Libia ar fi practic imposibil.

Într-un fel sau altul, fenomenele din Africa de Nord seamănă destul de bine cu ceea ce s-a întâmplat în Europa Centrală şi de Sud-Est în anul 1989.Vă atrag atenţia că aceste rânduri sunt doar presupuneri, ipoteze, nu sunt adevăruri fundamentate pe dovezi.

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în cultural, politic și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Africa de Nord- o nouă frontieră?

  1. Pingback: Despre Africa de Nord- pe scurt | Bciprianmp’s Blog

  2. Pingback: Din nou despre “lumea islamică” | Bciprianmp’s Blog

  3. Pingback: Libia, miza reală a mişcărilor de protest din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Poate urmează Iranul! | Bciprianmp’s Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s