„Marii” lideri mondiali şi politica

În aceste rânduri, îmi voi permite să analizez, din punct de vedere politic şi istoric, pe liderii mondiali, care în viziunea unor specialişti, mai mult sau mai puţin avizaţi, au avut un oarecare rol în politica mondială, şi în ceea ce priveşte destinele lumii, omenirii. Tot ceea ce voi scrie se bazează pe ceea ce am citit cândva, mai demult sau mai recent, fără să fac vreun comentariu maliţios sau să judec în vreun fel comportamentul sau acţiunile lor, care au influenţat sau nu (?) Omenirea. Vor fi doar nişte… cifre… şi mici cometarii…

Un element comun care-i caracterizează pe marii lideri mondiali, este faptul că, fără aproape nici o excepţie, aceştia reprezintă forma cea mai degradată a epocii, regimului politic şi culturii în care au trăit şi au evoluat.

Şi să luăm primul exemplu: Napoleon Bonaparte. Născut în Insula Corsica, şcolit la o instituţie de învăţământ militară, reprezintă forma cea mai degradată a absolutismului luminat al secolului al XVIII-lea. „Exportul” Revoluţiei Franceze, în condiţiile unor regimuri politice conservatoare, i-a atras antipatia unui întreg continent. Autoproclamarea sa ca împărat, nu era menită decât să legitimeze, în faţa marilor puteri europene ale vremii, o formă monarhică de conducere a Franţei, la fel cu cele ale celorlalţi adeversari ai săi. Totuşi, echilibrul european restabilit în 1815 la Viena, şi victoria adversarilor lui Bonaparte, nu au putut stăvili revoluţiile europene din prima jumătate a secolului al XIX-lea, sau pe cea de eliberare din America de Sud. Şi totuşi, „geniul” său revoluţionar a costat 3 milioane de vieţi omeneşti(!).

Iosiv Visarionovici Stalin, un fost seminarist , alimentat cu ideile panslavismului rus de la finele sec. al XIX-lea şi cu ideile socialismului aduse cu trenul de „intelighenţia” rusă de pe la Paris, a reprezentat forma cea mai degradată a mişcării socialiste mondiale. Politica sa internă şi externă, abilă sau fermă, i-au adus la picioare Europă Centrală şi de Est, şi nişte adversari politici, interni sau externi, tot timpul cu un pas în urma sa, obligaţi să ia tot timpul o poziţie defensivă. Şi totuşi, „geniul” său politic a costat 40 de milioane de vieţi omeneşti.

Adolf Hitler, un artist ratat, de origine austriacă, stabilit în Germania, alimentat cu ideile pangermanismului sec. al XIX-lea, cu idei preluate aiurea din Nietzche, şi cu muzica lui Wagner, a reprezentat forma cea mai degradată a democraţiei occidentale interbelice. A reuşit să isterizeze un popor lipsit oarecum de o viziune, de un lider, până acolo încât, germanii înşişi au crezut în legitimitatea lor de conducători ai Europei, de rolul lor providenţial în salvarea unor valori în care încă se mai credea. „Geniul” lui Hitler nu-l mai comentez, îi cunoaşteţi deja urmările…

Winston Churchill, un bun afacerist englez, din middle-class-ul britanic, mai mult ambiţios decât inteligent, a reuşit cu un discurs ferm să capteze atenţia conaţionalilor săi. El a reprezentat forma cea mai degradată a imperialismului colonial. Prin „geniul” său, a reuşit, în ciuda unei bune intenţii, aceea de a câştiga războiul contra Germaniei lui Hitler, să „rupă” lumea în două şi să pună bazele „cortinei de fier”– expresie uzitată de însăşi „genialul” premier britanic, chiar în 1946.

Realitatea din zilele noastre se mai certifică încă pe gândirea genială a acestor lideri. În ciuda globalizării, a circlaţiei informaţiei, suntem tot la îndemâna celor ce vor „veghea” la pacea mondială…

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în cultural, politic și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s