Eroi şi supravieţuitori

Situaţiile-limită cu care oamenii se întâlnesc în viaţa lor, sunt numeroase. Fie că sunt dezastre naturale, fie accidente sau incidente ecologice, fie fenomene social-economice şi politice de risc (războaie, revolte, greve, accidente de circulaţie, aviatice etc.), viaţa oamenilor este pusă mereu în pericol.

În astfel de situaţii există două categorii de oameni: eroii şi supravieţuitorii.

În prima categorie, a eroilor, se încadrează persoanele care comit acte de curaj, neţinând cont de riscurile la care se supun.

Dar eroii de război? Aici intervine o controversă: un erou de război, pentru adversari va fi un criminal. În războaie sunt ucişi oameni, inevitabil. Oare poate fi considerat acest lucru un act de eroism?

După părere mea şi nu numai (că n-am desoperit io apa caldă!), actul de eroism este acela prin care îţi pui viaţa în pericol pentru a slava vieţi omeneşti şi nu numai.

Dar când un soldat moare în război, în urma unei lupte poate fi considerat erou? Încă odată, poate fi considerat erou în ţara sa sau a aliaţilor săi şi… cam atât!

Supravieţuitorii sunt acei oameni care reuşesc prin diverse metode să scape cu viaţă din situaţiile-limită enumerate mai sus. Posibilitatea de supravieţuire este o condiţie a unei intervenţii externe în cazul situaţiilor-limită. Chiar când şansele devin reduse, există acele intervenţii de căutare a persoanelor decedate, acolo unde este posibil.

Este supravieţuirea un act de eroism? În cele mai mute cazuri este. Condiţia este ca viaţa altor persoane să nu fie pusă în pericol.

Există, în concepţia unor semeni de-ai noştri, persoane care dau dovadă de laşitate. În fond, este vorba de instinctul de supravieţuire. Nu ştiu dacă acesta trebuie condamnat cu atâta vehemenţă, face parte din natura umană

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în cultural, Personal, Social și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s