Despre… ADEVĂR…

Cred că toţi ne-am întâlnit în viaţă cu situaţii- limită, în care un interlocutor de-al nostru să ne ceară imperativ să spunem adevărul. Fluturăm acest cuvânt, cu orice ocazie în care ni se pare nouă că trebuie să îl rostim şi o facem cu toată forţa noastră de convingere… deşi, uneori chiar şi noi ştim că… uneori… 😉

Adevărul, în sine, poate fi considerat o noţiune abstractă. În acelaşi timp, acesta poate fi şi definit, în forme simple, empirice, sau în forme elaborate, ştiinţifice. Spre exemplu, în matematică soluţia la o anumită problemă poate fi condiderată drept un adevăr. Datorită modului de operare în ştiinţele exacte, fiecare soluţie la o anumită problemă va deveni automat un adevăr. Cu toate acestea, şi în ştiinţele exacte se admit excepţii sau erori, care devin nonsensuri, din punct de vedere ştiinţific.

De altfel, sub o formă sau alta, adevărul devine un deziderat pentru toate disciplinele cercetării ştiinţifice. În anumite ştiinţe, însă, precum în arheologie, paleobotanică, paleontologie, geologie etc; adică în cadrul ştiinţelor care studiază fenomene mai îndepărtate în timp, rezultatele cercetării NU POT fi considerate drept adevăruri, tocmai din cauza faptului că aceste ştiinţe operează cu foarte multe probabilităţi. În aceste cazuri, cea mai utilizată noţiune, în privinţa rezultatelor cercetării ştiinţifice, este aceea de ipoteză ştiinţifică.

Lucrurile se complică în cazul artelor, filosofiei, literaturii etc. În aceste cazuri adevărul devine o noţiune abstractă şi subiectivă, legată de afinităţile şi trăirile interioare ale emitentului afirmaţiei, care va fi considerată drept adevăr. Astfel, faţă de un obiect banal vor putea fi emise mai multe adevăruri, care să nu se poată exclude unul pe celălalt, indifrent dacă afirmaţiile vor fi antagonice

Nu vreau să intru pe tărâmul definirii adevărului în sens teologic. Nu am pregătirea şi harul necesar, deci nu mi se cade! Cred în Dumnezeu şi tocmai de aceea cred că este de ajuns să emit acest adevăr despre existenţa lui Dumnezeu. Că alţii au altă părere… Dumnezeu li se va descoperi mereu, iar dacă ei vor fi în continuare orbi şi nu-L vor vedea, Dumnezeu va avea răbdare şi le va deschide ochii minţii.

Dar în viaţa de zi cu zi, cum o fi? Putem noi şti dacă ceea ce credem despre un lucru, persoană, întâmplare sau fenomen este în conformitate cu adevărul? Totul ni se pare relativ şi încercăm diferite ipoteze… Dar după părerea mea, pentru fiecare om adevărul reprezintă o noţiune pe care şi-o formează în funcţie de achiziţiile sale, în materie de experienţă de viaţă şi, de cele mai multe ori, de percepţia de moment asupra relităţii şi de instictul de conservare.

P.S. Autorul acestui articol recunoaşte cu umilinţă faptul că NU a putut spune tot adevărul despre… adevăr… 🙂 😀 😛 😉

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în cultural, Personal și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Despre… ADEVĂR…

 1. Pentru ca ai mentionat si perspectiva teologica…e interesant ca in Cele 10 porunci omului nu i se cere adevarul, ci doar sa nu marturiseasca strimb IMPOTRIVA aproapelui, adica sa nu distorsioneze realitatea cu intentia de face rau. Asta pentru ca nimeni nu poate spune niciodata adevarul asa cum e el.

  • Ciprian Bojan zice:

   “Eu sunt Calea, Adevărul și viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine. (Ioan.14:6)” De aceea nu ni se cere să facem jurăminte pe ceea ce este sfânt!
   Și bine ai venit, Cătălin! 🙂

 2. Moi zice:

  Eu sunt de parere ca adevarul absolut este o utopie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s