Despre condiţia umană

Natura şi condiţia umană sunt două realităţi pe cât de inseparabile, pe atât de diferite în esenţă. Natura umană este principalul suport al acţiunilor pe care omul îşi doreşte să le desfăşoare, în veredrea atingerii scopului propus. Condiţia umană i se subordonează, fără ca natura umană să devină o condiţionalitate incontestabilă în atingerea acestui scop.
În opinia mea, condiţia umană se referă la acea stare a individului, care îi permite să se manifeste în faţa semenilor săi, în societate, sau în raport cu nevoile şi aspiraţiile sale. În funcţie de aceste două criterii, mai mult sau mai puţin obiective, individului i se pot atribui, sau îşi poate aroga , în funcţie de starea sa interioară sau de percepţia din exterior, calităţi, stări, însuşiri.
Perceptele sociale şi restrângerile de tip legislativ, pot crea destule probleme indivizilor în a se manifesta liber, precum îl şi pot determina să adopte o poziţie rigidă faţă de ele, indiferent dacă e una favorabilă sau nu. În acest sens un rol important îl joacă nivelul de aşteptare al individului faţă de societate şi nivelul de reuşită al acestuia. Dacă individul va reuşi de multe ori, va accepta tipul de societate în care trăieşte, dacă nu va reuşi, va nega valorile pe care societatea în care trăieşte le promovează, sau se va supune acestor reguli din raţiuni care ţin doar de supravieţuire.
Prin natura sa, omul este o fiinţă expansivă, cu o raţiune care încearcă să -şi depăşască tot timpul limitele. Tocmai de aceea, individul simte nevoia să îşi schimbe tot timpul opţiunea în privinţa împlinirii sale, în funcţie de factorii intrinseci sau extrinseci.
Dar, indiferent de toate aceste condiţii, omul este într-o perpetuă căutare a desăvârşirii sale, care poate fi înţeleasă în mod diferit. Cei mai importanţi factori sunt vârsta, nivelul de educaţie, nivelul material şi cel psiho-afectiv. Desăvârşirea umană nu cred că poate fi atinsă vreodată, dar poate reprezenta un factor pentru care fiecare dintre noi ar trebui să reprezinte o motivaţie. Nu sunt de acord cu zicala: „numai de noi depinde”, dar nici nu o putem nega.

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în cultural și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Despre condiţia umană

  1. Camelia zice:

    Desăvârşirea…truda devenirii făpturii. Am scris odată o poveste despre desăvârşire; astfel se numea.

  2. Pingback: Normalitate şi anormalitate | Bciprianmp’s Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s