Un altfel de 1 Decembrie

Cei care cred că voi minimaliza sau că voi maximiza în vreun fel, în conţinutul acestui articol, importanţa cuvenită Zilei Naţionale a României, se înşală.

Poate trebuie să repet şi eu, pentru unii dintre cei care vor citi acest articol, că acel 1 Decembrie a fost posibil datorită a trei factori:

  1. Un context internaţional favorabil, fără de care orice eforturi ar fi depus poporul român şi conducătorii săi de la acea vreme, anul 1918 nu ar fi fost posibil fără acceptul marilor puteri ale vremii
  2. O clasă politică responsabilă, conştientă de faptul că pe lângă ideea unităţii naţionale, mai e nevoie de a schimba din temelii o ordine socială inechitabilă, înainte de primul război mondial, coroborată cu necesitatea de a asigura o participare cât mai largă a cetăţenilor la viaţa politică.
  3. O populaţie disciplinată, poate chiar obedientă faţă de autorităţi, poate şi din cauza unei educaţii precare şi din cauza lipsei unor drepturi civile şi politice.

Dintre toţi factorii pe care i-am enumerat mai sus, poate că primii doi sunt mai importanţi. Dar cel de-al treilea factor mi se pare cel mai puţin menţionat în discursurile pompoase legate de Ziua Naţională. Acei anonimi, îngraşă cu trupurile lor pământul acestei ţări, de-a lungul şi de-a latul său! Cărţile de istorie nu îi vor putea cuprinde pe toţi şi aceştia nu mai pot să ne certe în nici un fel pentru ceea ce săvârşim noi pe aceste meleaguri pe care ni le-au lăsat moştenire.

Făcând însă un arc peste timp, diferenţe prea mari între condiţia locuitorilor din mediul rural de la începutul secolului al XX-lea şi condiţiile de astăzi nu există. Doar există din ce în ce mai puţini ţărani printre ei, iar aspiraţiile şi aşteptările sunt oarecum asemănătoare: Importanţa zilei de mâine. Nu pot eu să comentez dacă moştenirea pe care ne-au lăsat-o acei anonimi o şi merităm.

Ieri am întrebat nişte copii ce semnificaţie are ziua de 1 Decembrie. Răspunsuri vagi… foarte vagi…

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în cultural și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s