Despre natura umană

Omul rămâne încă un mister, chiar dacă am încerca doar să facem o analiză superficială şi tot nu vom reuşi să-i găsim toate faţetele. Poate pentru că spiritul de analiză a fiecăruia dintre noi este unul subiectiv. Cu alte cuvinte, pe fiecare seamăn de-al nostru îl „îmbrăcăm” cu însuşirile noastre, sau îi atribuim însuşiri noi, în funcţie de propriile noastre aspiraţii sau temeri.

Suntem, dacă îmi este permis să spun asta, o sumă aproape perfectă între propriile noastre speranţe şi temeri. De ce aproape perfectă? Pentru că, la un moment dat intervine hazardul, situaţia neprevăzută căreia îi facem faţă, de multe ori, într-o manieră care ne surprinde chiar şi pe noi înşine! Care va să zică: omu’ blând poate deveni şi fiară, iar fiara se poate transforma în mieluşel, în funcţie de împrejurări. Şi cu toate acestea, nu în aceasta constă misterul care îi înconjoară pe oameni.

„Imaginea celuilalt” se regăseşte în viaţa cotidiană, sub diferite aspecte: diferenţele dintre sexe, diferenţele rasiale şi/sau etnice, diferenţele între vârste, diferenţele de statut social… Cred că am enumerat destule diferenţe între indivizi, pentru a observa complexitatea vieţii cotidiene. Societatea contemporană îşi propune să găsească o rezolvare mai individualistă în privinţa statutului fiecărui individ în parte, după următorul model: individ-comunitate locală-stat-comunitate internaţională. După cum observaţi, etnia, rasa sau religia, nu mai au nici o relevanţă, fiind doar un atribut al indivizilor să şi le recunoască sau să şi le proclame. Însă, nu cred că diferenţele pe care le remarcam mai sus, pot dispărea din mentalitatea oamenilor.

Un alt aspect îl cinstituie solidarităţile lumii contemporane. În această privinţă, aş remarca că individului i se pot atribui trei niveluri de apartenenţe; oficială: cetăţenia, locul naşterii, ascendenţa; asumată de individ şi acceptată oficial: etnie, rasă religie; asumată de idivid dar irelevantă şa nivel oficial: afinităţi faţă de grupuri umane sau persoane. În funcţie de toate acestea individul reacţionează în mod voluntar, intrinsec, sau empatic, răspunzând la stimulii externi, sau, după caz, în funcţie de interesele grupului la care este afiliat, deşi, uneori interesele de grup nu au nici o legătură cu interesele personale ale individului.

O problemă foarte importantă, poate cea mai importantă, este aceea a dezvoltării personale a individului, a aşteptărilor şi aspiraţiilor fiecăruia dintre noi. Speranţa, poate fi considerată, cel mai banal, dar şi cel mai important lucru pentru fiecare dintre noi. Psihanaliza lui Freud, a fost completată cu studii destul de complexe în domeniul psihologiei şi sociologiei. Putem limita aspiraţiile indivizilor doar la conotaţiile sexuale ale activităţilor cotidiene? Trebuinţele primare ale oamenilor(hrană, sexualitate şi confort) trebuie considerate factori incontestabili ai dezvoltării noastre ca indivizi? Nu aş vrea să dau eu un răspuns vehement la aceste întrebări, poate incomode.

Interesant este însă modul cum încercăm fiecare dintre noi să atingem dezvoltarea personală. Ne folosim de unele criterii, în opinia mea, fanteziste. Tocmai fiindcă prin felul nostru de a fi noi, oamenii suntem tributari propriilor noastre limite, într-o măsură mult mai mare decât ceea ce ni se oferă în realitate. Temerile ancestarle sau dobândite nu pot fi eliminate în totalitate. De aceea apelăm uneori la mijloace- pretins (n.a) extrasenzoriale de tip zodiac, ghicit etc., sau ne deşertăm propriile aşteptări în faţa unor semeni, unii cu diplome în psihologie sau psihiatrie, simpli prieteni sau completând aşa-zisele teste de personalitate. Rezultatele sunt, de fiecare dată, altceva decât am auzit sau ne-a „ieşit” data trecută. Şi toate acestea dintr-un singur motiv: oamenii sunt imprevizibili, tocmai de aceea sunt şi „frumoşi”

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în cultural și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s