Patriotism şi democraţie

Da, cele două cuvinte patriotismul şi democraţia, par a fi antagonice. Poate că sunt, dar nu din cauză că în esenţă este aşa, ci pentru faptul că oamenii au ajuns la o astfel de concluzie. Mi-aş permite mai întâi să iau pe rând cei doi termeni, apoi să fac o analiză a acestora.

Patriotismul, în esenţă este iubirea de ţară sau, în unele cazuri, iubirea faţă de poporul din care faci parte. Nimic greşit, în esenţă. Desigur, patriotismul are şi unele devieri de la sensul propriu. Destul de grave. Totul porneşte de la faptul că se clamează superioritatea în vreun domeniu sau întâietatea într-o anumită problemă, faţă de celelalte ţări sau comunităţi etnice. Şi de la asta până la degenerări şi conflicte nu este decât un pas…

Democraţia ar fi, după cunoştinţele mele, „puterea poporului” sau, mai precis, faptul că deciziile importante care îi privesc pe cetăţeni, sunt luate de aceştia. Libertatea de opinie, asociere şi conştiinţă sunt concepte pe care sistemele democratice nu numai că le oferă, ba chiar le apără. Aşadar, patriotismul şi democraţia pot coexista foarte bine. Condiţia este ca ideile şi opiniile patriotice să nu fie altceva decât exprimarea ataşamentului faţă de ţară sau popor, nu eterna căutare a duşmanului, real sau imaginar, în afara ţării sau comunităţii etnice.

Am uitat să fim patrioţi, nu ne mai străbate nici un fior când se cântă imnul naţional. Zilele cruciale din istoria naţională le uităm… Nu spun că nu avem dreptul să fim revoltaţi de ceea ce se întâmplă în aceste zile cu ţara asta, dar cei care ne-au lăsat ţara asta aşa cum este, nu merită uitarea şi dispreţul nostru!

Mai sunteţi patrioţi? 

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în cultural, politic și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s