Istoria nu se repetă, dar neînţeleasă poate fi mai dură!

Aud mereu aceeaşi sintagmă tâmpită:Istoria se repetă„! NU, istoria NU SE REPETĂ NICIODATĂ! Sunt mereu alte personaje, alte conjuncturi, alte mijloace. Ce-i drept afirmaţia „Istoria se repetă” are şi un sâmbure de adevăr. Dar într-o singură privinţă: dimensiunea morală a istoriei poate constitui o premisă pentru a evita repetarea unor fapte abominabile ale unui trecut mai mult sau mai puţin apropiat.

Dar ce înseamnă a doua parte a afirmaţiei mele de mai sus? Că istoria „neînţeleasă, poate fi mai dură!”? Ei bine, hai să luăm ca exemplu doar primul şi al doilea război mondial: cauzele au fost cam aceleaşi, urmările au diferit foarte mult… peste 40 de milioane de morţi n-au fost suficienţi pentru o pace durabilă, a mai fost nevoie şi de un război ideologic, acesta împiedicând o dezvoltare mai unitară a statelor şi regiunilor geografice.

Dar oare pentru noi, pentru locuitorii acestei ţări dimensiunea morală a istoriei mai există? Oare ce s-a întâmplat în 1930 în România? Tocma’ a venit prinţul Carol, care s-a încoronat rege. Şi ce-a făcut Măria- Sa regele? S-a băgat în politichie, şi a crezut că el e tătucu’ tătucilor! A făcut şi a dres, şi-a făcut Parlament, Guvern, regim personal şi? Cu toate puterile cumulate, nu a abdicat într-un final? Ba da, ţara a pierdut prestigiul extern şi a fost nevoită să se alieze cu cel mai puternic stat al momentului… Am fost mereu perdanţii de serviciu ai istoriei… Şi tot nu am învăţat NIMIC!

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în cultural, politic și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Istoria nu se repetă, dar neînţeleasă poate fi mai dură!

  1. Pingback: Despre cum poate schimba viaţa sau moartea unei fiinţe umane soarta omenirii | Bciprianmp’s Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s