Dezastrele naturale. Cauze

În acest an Planeta Pământ s-a confruntat cu mai multe dezastre naturale. Cutremure, erupţii vulcanice, furtuni, geruri, caniculă etc. Aud la televizor, în urma producerii acestor dezastre, întrebări realmente stupide, de genul: „Cum e posibil să se producă un dezastru natural”?
Răspunsul e foarte simplu: Planeta pe care trăim este un organism VIU, la fel cu celelalte corpuri cereşti (planete, sateliţi naturali, stele, meteoriţi, comete etc.) care îşi autoreglează echilibrul natural chiar prin fenomene mai voilente. De altfel, cercetătorii din domeniul climatologiei, afirmă faptul că încălzirea globală este însoţită de fenomenul de continentalizare al climei, care înseamnă amplitudini (diferenţe) mai mari de temperatură între sezonul rece şi sezonul cald în regiunile cu climă temperată, precipitaţii cu un caracter neregulat şi fenomene atmosferice violente. „Vinovatul” principal pentru aceste fenomene nu este nici atmosfera terestră şi nici omul şi activităţile sale, ci… Soarele, astrul nostru diurn, care oferă Planetei peste 90% din energia necesară vieţii. Al doilea vinovat este… Pământul şi mişcarea sa de rotaţie în jurul propriei axe, care obligă masele de aer formate în zonele tropicale şi polare să fie deviate, astfel încât să se deplaseze dinspre vest spre est. Ar mai fi de vină mările şi oceanice cu curenţii lor calzi şi reci. Omul nu prea poate să modifice clima în mod substanţial, iar fenomenul încălzirii globale, după părerea mea, este cauzat de erupţiile solare.
Fenomanele vulcanice şi seismice sunt legate de structura internă a Pământului şi de dinamica plăcilor tectonice. Acestea sunt practic imposibil de prevăzut. Este foarte greu să fie emise avertizări. Nici mecanismele de apărare împotriva lor nu pot fi foarte sigure.
Aşadar, nu cred că mai e nevoie de războaie şi crime pentru ca rasa umană să dispară. Ne ajută natura…

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s