P.S.D. are un nou lider

Da, ieri, după un tur de forţă, care a angrenat delegaţii veniţi din toată ţara, social-democraţii au ales un nou preşedinte. Rezultatul a fost oarecum previzibil, deşi a fost unul strâns.
S-ar putea afirma, dacă n-am şti despre ce e vorba, că P.S.D. „a votat schimbarea”. Este însă suficient să ne uităm la lista de vicepreşedinţi, pentru a realiza că s-a făcut o schimbare á lá nenea Iancu, adică: „pe ici, pe colo, prin părţile (mai mult sau mai puţin- n.n) esenţiale”.
Soarta P.S.D. va depinde, din păcate sau din fericire, de echipa de conducere şi nu de preşedintele partidului. După experienţa la care am asistat în ultima perioadă, premergătoare Congresului P.S.D., mă-ntreb amuzat: Ce surprize ne va rezerva următorul Congres? Prevăd doar o perioadă, destul de scurtă de linişte, pentru strângerea rândurilor, pentru lingerea rănilor, pentru ca apoi, grupările din partid să înceapă cursa pentru a acapara din nou frâiele. S-a vorbit de nenumărate ori, în ultimii ani despre „disoluţia P.S.D.”. Nu cred să fie cazul. Partidul a reuşit să participe în alegerile din ultimii ani cu aparenţa unui monolit. Rezultatele sau luptele interne pentru supremaţie în partid au ieşit mai evident la iveală numai după alegeri.
Toate bune şi frumoase. Dar noi, simpli cetăţeni, ce am pierdut sau ce am câştigat odată cu validarea rezultatelor Congresului P.S.D.? Cred că numai de P.S.D. şi de celelate partide va depinde. Cred că ne-am săturat să alegem mai mereu între „două rele”. Mult- trâmbiţata „democraţie de partid” ne-a lăsat, pe cei care nu suntem membri sau nu simpatizăm vocal cu nici un partid politic, simpli spectatori, revoltaţi şi de cele mai multe ori neputincioşi la subordonarea intereselor publice unor interese de partid. Şi asta tocmai din cauza politizării excesive a unor funcţii publice, care nu au nici o legătură cu politica.
Acesta este sistemul pe care P.S.D. s-a construit ca partid, ca de altfel toate celelalte partide politice din România postdecembristă. Acesta ar fi sistemul împotriva căruia ar trebui luptat, ci nu numai pentru acapararea puterii şi accederea la guvernare. Orice partid ar trebui să îmbrăţişeze un astfel de program, dacă mai doreşte încrederea şi voturile cetăţenilor.

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în Personal, Uncategorized și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la P.S.D. are un nou lider

  1. can i translate in Russian and post on my blog? )

    • Ciprian Bojan zice:

      Yes, you may translate in Russian and post on your blog. But to do what whit my post or posts? I need an answer, please!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s