Nu mai vrem politica unde nu-şi are locul!

De 20 de ani România se află pe drumul construirii unei societăţi democratice. Aşa sună oficial toate declaraţiile politice ale liderilor români sau străini referitoare la ţara noastră. Nimic mai fals! De 20 de ani, sub umbrela unor alegeri democratice, partidele care alcătuiesc şi sprijină guvernele României, se preocupă în primul rând de numirea în funcţii publice a membrilor acestora, producând de fiecare dată un haos, un vid de autoritate la nivelul acestor instituţii publice.

Dreptul de a numi dierctorii serviciilor publice deconcentrate, pe criterii politice, s-a dovedit a fi o meteahnă a tuturor partidelor politice care au ajuns la guvernare. Dar ce legătură ar trebui să fie între aceste instituţii publice la nivel judeţean/ municipiul Bucureşti şi partidele politice? Spre exemplu, ce legătură ar trebui să existe între: Casa de Pensii, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, Autoritatea Judeţeană Sanitar- Veterinară şi Siguranţa Alimentelor, Inspectoratele Şcolare, Direcţiile Judeţene pentru Protecţia Copilului, etc. (pe de o parte) şi partidele politice (pe de altă parte). Aşadar, noi cetăţenii ar trebui să înţelegem că nu poţi aspira la o funcţie publică numai dacă deţii un carnet de partid. Cu alte cuvinte, valoarea şi competenţa nu o dau în primul rând pregătirea sau experienţa managerială într-un anumit domeniu, ci… carnetu’ de partid(???)!

Scopul real al politicienilor este unul foarte simplu. Numirea în funcţii publice a persoanelor care deţin carnete de partid, atrage după sine gestionarea banilor publici în interesul partidelor respective, după următoarea formulă: organizarea de licitaţii sau proceduri de achiziţii publice „cu dedicaţie”, firmele câştigătoare întorcând gestul prin sponsorizarea partidelor politice, a acţiunilor acestora. Nu puţine au fost cazurile, când reprezentanţi ai unor firme private au fost numiţi în funcţii publice, în funcţie de cuantumul sponsorizării pentru un partid politic sau altul. Şi ca totul să aibă o aparenţă de legalitate, se organizează nişte simulacre de concursuri de ocupare a acestor funcţii, de care nu ştie nimeni, a căror tematică nu este afişată nicăieri şi unde participă… câte un candidat pe post…

Soluţia, după opinia mea ar fi schimbarea legislaţiei în acest domeniu. Avem şi noi, cetăţenii dreptul de iniţiativă legislativă conform Constituţiei României, care sună astfel:

ARTICOLUL 74 – Initiativa legislativa
(1) Initiativa legislativa apartine, dupa caz, Guvernului, deputatilor, senatorilor sau unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot. Cetatenii care isi manifesta dreptul la initiativa legislativa trebuie sa provina din cel putin un sfert din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete, respectiv in municipiul Bucuresti, trebuie sa fie inregistrate cel putin 5.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative.

Legea ar trebui să cuprindă următoarele prevederi:

 1. Orice funcţie publică în serviciile publice deconcentrate, la nivelul judeţelor/ municipiului Bucureşti se va ocupa numai prin concurs
 2. Concursul va fi anunţat în termeni legali, în privinţa datei de desfăşurare, a locului de desfăşurare, a Bibliografiei de concurs, a condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească posibilii candidaţi, a termenului de depunere a dosarelor acestora etc.
 3. (După opinia mea) Concursurile se vor organiza în centre universitare, unde vor fi arondate un anumit număr de judeţe
 4. Comisiile de concurs vor fi formate din cadre universitare de specialitate- adică având legătură cu domeniul şi disciplinele de concurs (inclusiv din instituţiile de învăţământ private acreditate de M. E. C. I.), care nu sunt membri ai vreunui partid politic (vezi şi completarea de la P.S. 2)
 5. Ca observatori, vor putea participa la corectarea lucrărilor, membri ai asociaţiilor profesionale din domeniu (spre exemplu producători agricoli, sindicate, patronate), organizaţii non- guvernamentale cu legătură cu domeniul de activitate al concursului, şi dacă vor, şi reprezentanţii partidelor politice
 6. Subiectul de concurs va fi dat la nivel naţional, iar corectarea lucrărilor se va face de către comisia de concurs, contestaţiile urmând a fi rezolvate, de membri unei comisii din alt centru universitar, care va fi stabilit prin tragere la sorţi
 7. Validarea rezultatelor se va face de către comisia de concurs, sau comisia de contestaţii, având şi un raport din partea observatorilor, fiind publicate pe internet. Vezi şicompletarea de la P.S. 2 .
 8. Repartiţia pe posturi se va face la nivel naţional, în funcţie de media obţinută la concurs (adică, un candidat din Botoşani să poată munci- dacă doreşte- şi în Vâlcea- nn.).

Desigur, comtează mai puţin ceea ce vreau eu! Singur nu voi putea realiza nimic. Aşa că am nevoie de sprijinul unor personalităţi mai cunoscute. Voi semnala această problemă reprezentanţilor presei şi mass-media centrale sau locale, care scriu sau prezintă subiecte politice sau din alte domenii, reprezentanţilor organizaţiilor non-guvernamentale care au ca domenii de activitate drepturile cetăţenilor, sindicatelor sau chiar unor artişti care au o anumită notorietate în spaţiul public. Aş vrea să fiu înţeles, NU SUNT UN ORIGINAL, deoarece s-au semnalat aceste probleme prin articole de presă sau prin emisiuni de ştiri sau analiză politică. Nu voi împărtăşi, în schimb, niciunui politician această problemă, pentru că de 20 de ani n-au făcut NIMIC să schimbe ceva în această privinţă. Au ratat şansa să ne arate că le pasă! Dar, poate acum, în ceasul al 24-lea ar trebui să realizeze faptul că D-lor ne reprezintă pe noi, ci nu invers. Îşi bazează legitimitatea pe nişte alegeri la care participă un număr tot mai redus de cetăţeni. Ei bine, le-am putea răspunde prin susţinerea unui proiect de lege care să elimine ingerinţele tot mai brutale ale politicului în viaţa cetăţenilor. Nu ştiu cât e de greu să se strângă 100.000 de semnături pentru acest proiect de lege, dar dacă rămânem în continuare pasivi şi fără reacţie la aceste abuzuri, tot noi, cetăţenii vom pierde.

NU DORESC prin acest demers să capăt celebritate sau alte avantaje. Dacă se va găsi cineva să mă înjure, să fie sănătos/sănătoasă- ceea ce îmi doresc şi mie! Suntem un număr suficient de mare de cetăţeni în această ţară nealiniaţi politic. Dacă Parlamentul României va refuza să adopte o astfel de lege, înseamnă că trebuie să-i obligăm. Pichetarea Parlamentului ar fi o soluţie. Putem fi opriţi? Eu cred că am putea fi opriţi doar dacă nu acţionăm.

P.S.1: Văd că singurul candidat la funcţia de Preşedinte care a adus în discuţie această problemă este Sorin Oprescu. La Oradea s-a întâmplat asta, azi (08.11.2009), într-o conferinţă de presă. Mă rog, Domnia Sa crede că mie sau nouă ne este uşor să uităm, că atâta timp cât a fost parlamentar sau ministru nu a făcut NIMIC să schimbe această stare de lucruri. Poate nu a dorit să-şi supere colegii de partid de la acea vreme. Domnia Sa poate să critice pe cine vrea, e opţiunea Domniei sale. Dar nu ne propune NICI O SOLUŢIE concretă, nu pune NIMIC în loc, doar… critică.

P.S.2: În completare la punctul 3, privind comisiile de concurs: Acestea vor fi numite şi validate de Senatele universităţilor respective.

În completare la punctul 7, privind validarea rezultatelor: Rezultatele vor primi şi avizul de legalitate, printr-o sentinţă judecătorească pronunţată de Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie.

P.S. 3 Dacă nu vom face nimic pentru a schimba această situaţie, vom deveni slugile partidelor politice, care manipulează banii publici, în interesul lor personal şi al partidelor politice.  Ar trebui să ştie, odată, pentru totdeauna, că NOI NU MUNCIM, NU NE PLĂTIM IMPOZITELE ŞI TAXELE, CA EI SĂ-ŞI BATĂ JOC DE MUNCA NOASTRĂ!

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Nu mai vrem politica unde nu-şi are locul!

 1. Dani zice:

  semnez si eu

 2. Sister zice:

  Si eu semnez !!!!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s