Bugetarii din România se „bucură”, prin gija Guvernului României de statutul de semiangajaţi

Conform zicalei româneşti „mai bine mai târziu decât niciodată” , ai noştri guvernanţi s-au pus pe treabă. Pe 15 septembrie vor să-şi asume răspunderea în Parlament, pe un pachet de Legi care vizează salarizarea unică, Educaţia şi (din câte am înţeles) o Lege care vizează modificarea Codului Muncii, prin care personalul bugetar va fi obligat să intre 10 zile în concediu fără salariu pe perioada octombrie- decembrie 2009, cu scopul reducerii cheltuielilor de personal cu 15%.

Am înţeles: e criză. Da’ cine a gestionat până acum banii publici ai ţării, de au rămas atât de puţini, încât trebuie să fie luaţi acestor oameni? Intrerzicerea dreptului la muncă, fără pierderea statutului de angajat, sau fără încetarea contractului de muncă, nu contravine cumva cu prevederile Constituţiei României? Atrag atenţia că majoritatea angajaţilor din sistemul public au, prin natura meseriei lor, atribuţii mult mai importante decât participarea la manifestări, festivităţi, şi alte asemenea adună(tu)ri mai mult sau mai puţin cu scop electoral. Dincolo de frustrarea inerentă a câtorva categorii profesionale cu privire la locul ocupat pe noile grile de salarizare, se naşte întrebarea firească: De ce să fie pedepsiţi cei care lucrează în sistemul public, pentru INCOMPETENŢA CRASĂ A ACTUALULUI GUVERN, CU PRIVIRE LA GESTIONAREA BANILOR PUBLICI? În ceea ce mă priveşte, spun un singur lucru: NU AM OBLIGAT ŞI NICI NU AM RUGAT ÎN GENUNCHI PE NIMENI SĂ-ŞI ASUME VREO FUNCŢIE PUBLICĂ! Aşadar, dacă nu sunt în stare să gestioneze bugetul acestei ţări, îi sfătuiesc prieteneşte să lase pe alţii.

În perioada formării noului Guvern, îmi exprimam opinia că un Guvern de tehnocraţi ar fi fost mai potrivit pentru gestionarea situaţiei economice dificile care se preconiza. Evident, n-a fost aşa… Şi-au făcut calculele în funcţie de grupurile interese care i-au trimis să ne conducă. Şi cum ăia nu şi-au făcut plinu’, mai stau niţel pe baricade…

Şi aşa se reţine acel impozit de 16% la sută din salarii. Deci ce-i mai profitabil să reţii 16% dintr-un căcat sau să reţii 16% dintr-un căcat mai mic?

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în politic, Social și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Bugetarii din România se „bucură”, prin gija Guvernului României de statutul de semiangajaţi

 1. cineva:) zice:

  Sunt de acord cu tine in ceea ce priveste grupurile de interese existente in guvern dar nu sunt de acord in ceea ce priveste chestiunea privind bugetul de stat si unde sunt banii. Sau sunt partial. Oricum cred ca stim bine ca lucrurile ar fi fost mai usoare pentru noi in momente de criza daca reformele ar fi fost facute cu mult inainte. Poate in guvernarea trecuta sau cealalta guvernare dar cand suntem pe crestere economica de ce sa suparam lumea inghetand nishte salarii de 100 milioane lei ?? Se poate?? Stii cumva cat castiga un magistrat?? sau un judecator?? La ce le mai trebuie lor crestere salariala cand castiga lunar cat vreo 6-7 salarii ale unui profesor preuniversitar. Acu te intreb asa:-? esti multimit de grila de salarizare in ceea ce priveste viitorul tau salriu?? Ca am inteles ca lucrezi la o scoala corect??
  Evident fiecare din noi si-ar dori un salarium mai amre sau daca nu macar cel care ni se pare noua corect pentru munca prestata dar sa fim seriosi un pic si poate si intelegatori. De ce n-au facut gura sindicatele cand era Romania pe crestere economica?? App sunt curios daca Geoana era beat cand promitea cresterea salariului profesorilor cu 50% anul trecut parca sau acu 2 ani?? Daca ne uitam acu pe grila de salarizare profesorii, majoritatea dintre ei au cresteri de peste 50% . Si asta in moment de criza. Io zic ca e mai bine asa decat fara slujba.
  Inca o problema ce ne priveste pe toti este faptul ca noi nu reusim sa absorbim fondurile europene. Cred ca sunt multe , foarte multe proiecte benefice pentru romani dar daca nu convine lu unu sau altu, pai alea nu primesc aprobare. Sunt multe santiere in lucru neterminate, unele din ele in faza de „pauza”:-? Macar pentru aceste santiere ar trebui sa dea guvernul bani , pentru ca asta ar insemna nishte oameni in plus angajati, viitoare spatii de dezvoltare a magazinelor, firmelor si asa mai departe. Din cate am inteles eu Romania da la bugetul U.E 1 miliard de euro pe an si absorbim cam 15 milioane sau 150 milioane. Pai dao naibi de treaba. Nu pot sa cred ca sunt proiecte care solicita din bugetul U.E doar 150 milioane de euro. Nu pot sa cred asta.

  • Ciprian Bojan zice:

   Să ştii că ultima mea grijă este ca „băeţii” să-mi dea ceva în plus la leafă. Oricum, nimeni nu i-a împiedicat să ia măsuri de încurajare a economiei cât să le iasă şi lor, şi să nu fie nevoiţi să taie şi de la bugetari. Da’ s-au străduit parcă să facă totul pe de-a-ndoaselea…

 2. Maria Mirabela zice:

  Am lecturat ceea ce ai scris in acest post al tau si imi place. Continua tot asa.

  • Ciprian Bojan zice:

   Aşa-i că tu (voi) n-aveţi de fapt un site al vostru? 😉 Dacă mai încercaţi O DATĂ să vă faceţi reclamă la chestia aia la mine pe blog, aţi ZBURAT DEFINITIV! Respectos v-am avertizat!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s