Milioanne de cuvinte pentru un singur adevăr: Legenda Michael Jackson continuă!

Motto:

Dacă atunci când cade o stea,

Lumea ar fi mai bună,

O candelă aş fi, şi-n lumea mea

Nu s-ar stârni furtună.

 

Dispariţia lui Michael Jackson a produs o vie emoţie în întreaga lume, tragicul eveniment devenind cea mai importantă ştire a acestei săptămâni. Nici cauzele, nici împrejurările dispariţiei artistului, omului Michael Jackson nu valorează cât durerea şi şocul produs de tragica veste. După o carieră de aproximativ 45 de ani dedicată muzicii, cu suişuri şi coborâşuri, atât pe plan profesional cât şi personal, poate, Dumnezeu şi-a cerut tributul…

Cariera sa a cunoscut apogeul în îmrpejurări la fel de tragice. Dispariţia lui Elvis urmată de cea a lui John Lenon, la fel de şocante pentru întreaga Planetă, care avea nevoie de o „nouă stea”. Aceasta s-a numit Michael Jackson. Un „one show man”, talentat, plin de energie, cunoscut de mai mult timp şi admirat. Începutul anilor ’80 ai secolului trecut, s-au manifestat în plan muzical sub influenţa muzicii disco, propunând publicului ritmuri, manifestări atitudini şi trăiri extravagante şi pline de viaţă. Anii ’80 au promovat în plan muzical şi nu numai, figuri efeminate, costumaţii strălucitoare, spectacole cu asisenţe nemaiîntâlnite (ca număr de spectatori) până atunci, şi apariţia sau apogeul unor genuri muzicale aparent asemănătoare între ele, care au influenţat un mare număr de tineri, aceştia devenind la rândul lor „sclavii” acestor curente şi genuri muzicale, sau ale manifestărilor şi atitudinilor sociale şi comportamentale, datorate publicităţii şi campaniilor de imagine de care se bucurau artiştii.

Anii ’90 au debutat cu o influenţă destul de serioasă a muzicii rock. Şi altă veste tragică: dispariţia lui Freddie Mercury. Dar, cum titlul celebrului hit al trupei Queen o spune: „The Show Must Go One”. Muzica a cunoscut noi genuri: rap, hip-hop, dance, tehno, rock alternativ etc. Legendele s-au născut şi au dispărut. Michael Jackson a continuat să fascineze, să încânte şi să dea energii nebănuite. Spre sfârşitul deceniului X, declinul său a fost continuu. Problemele din viaţa personală, s-au împletit tot mai dureros cu eşecurile în plan muzical şi al imaginii. Bolile fizice şi traumele psihice l-au determinat pe Michael Jackson să se ascundă, să-şi creeze o lume proprie, lipsită de prieteni, fără sprijinul real al familiei sale, dar cel mai dureros pentru artist, fără energia de care avea atâta nevoie: publicul, acela care a trăit atât de intens alături de el, care l-a iubit şi pe care l-a iubit în mod necondiţionat.

Sub aceleaşi auspicii, primii ani din secolul XXI au consemnat apariţii sporadice ale artistului. Din păcate, au fost foarte puţine apariţii la spectacole. Şi, ca să nu-l uităm, şi-a luat adio de la noi toţi, fie că l-am admirat sau l-am detestat, cu un ultim album. Legenda continuă.

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în cultural și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Milioanne de cuvinte pentru un singur adevăr: Legenda Michael Jackson continuă!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s