În ultimele decenii, sau cel puţin de la al doilea război mondial, se discută tot mai mult despre eglitatea între sexe, egalitatea şanseor sau despre rolul femeilor în societate. În comunităţile tradiţionale lucrurile erau simple: rolul femeii era acela de a procreea, de a întreţine gospodăria şi de a-i creşte şi educa pe copii, conform cu normele sociale şi morale ale perioadei respective. Odată cu „egalizarea” survenită în secolul trecut, femeile au început să primească roluri tot mai importante în viaţa publică, în comunitate şi în activităţile umane. Cu toate acestea, rolul rezervat femeilor în viaţa de familie a rămas în mare măsură similar cu acela din societatea tradiţională.
În artă şi literatură, femeile au debutat mult mai devreme, atât în calitate de subiect al creaţiei artistice, cât şi ca autoare de opere de artă şi literare. Şi totuşi, pe plan artistic femeile nu au primit o atenţie cuvenită. Reprezentarea femeilor în sculptură, spre exemplu, s-a limitat la simboluri, laice (de exemplu Statuia Libertăţii- NY S.U.A.) sau religioase (reprezentările fecioarei Maria din catedralele şi bisericile catolice). Dar există şi femei care prin personalitatea şi rolul lor ar trebui să fie subiectul creaţiei unor sculptori. Nu voi da exemple, las la latitudinea fiecăruia să aleagă, cine merită a fi reprezentat de statui grandioase, asemeni statuilor triumfale întâlnite peste tot în lumea civilizată.
În final vă propun să răspundeţi la sondajul de mai jos: Merită personalităţile- femei statui în locuri publice vizibile?
Pingback: Despre condiţia femeii | Bciprianmp’s Blog
Imi poti recomanda o carte care sa dezbata conditia femeii de-a lungul timpului? Multumesc
Nu, din păcate nu pot să-ți recomand… Există însă numeroase articole pe tema asta.