Între anticomunism şi postcomunism

Cei aproape 50 de ani din istoria noastră naţională, consideraţi a fi anii „cei mai negri” anii comunismului, au lăsat urme adânci în comportamentul românilor. Eu unul, în acele zile de decembrie 1989 eram un copil naiv de 12 ani, şi înţelegeam mai puţin din ceea ce însemna o schimbare atât de bruscă a unui regim politic, şi mai ales o schimbare în viaţa de zi cu zi a fiecărui om. Euforia acelor zile a trecut însă destul de repede, şi lucrurile au luat o turnură destul de ambiguă, pentru mine, şi cred şi pentru mulţi alţi români. Nostalgicii perioadei comuniste, începeau să aclame „binefacerile” unei dictaturi, cu iz de sfârşit de epocă feudală, în care nimic nu putea fi mai presus decât „grija” pe care „conducătorul iubit” şi „partidul iubit” o aveau faţă de oamenii muncii, ţinuţi în întuneric, în frig, în foamete, dar cel mai grav lucru: ţinuţi în ignoranţă.

Îi înţeleg totuşi astăzi pe nostalgici, era mai bine să nu ştii multe, să taci şi să rabzi, pentru ca apoi să primeşti binemeritata răsplată: să taci şi să rabzi în continuare. Părinţii mei ascultau cu sufletul la gură radio „Europa liberă”, la un radiocasetofon de fabricaţie… sovietică(!), la baterii, şi la lumina unei lămpi sau lumânări, în aşteptarea unei minuni, care să producă în sfârşit NORMALITATEA. (Aceasta este încă aşteptată…)

Realităţile care au urmat anului 1989, au fost însă mult mai dureroase. Cu toate libertăţile câştigate atunci, cu tot ceea ce înseamnă democraţia, vedem acelaşi scenariu: cineva dictează, altcineva execută, iar restul oamenilor, pe care nu-i întreabă nimeni de sănătate, suferă. Binefacerile erei postcomuniste se rezumă la o societate de consum, în care informaţia este bună numai pentru cei care ştiu să o furnizeze, întru manipularea oamenilor. Poate ne mai paşte încă o generaţie de sacrificiu, pe care să o obligăm să facă ceva, în eterna speranţă că… va fi bine…

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în cultural, politic, Social. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s