Cultura românească între sublim şi derizoriu

Cine mai dă în ziua de azi doi bani pe cultură? Sau la ce o fi bună cultura asta? Sunt întrebări curente pe care toţi ni le adresăm nouă înşine şi unii altora, fără să găsim întotdeauna răspunsul pe care îl dorim.

Cultura românească, cel puţin în ultima perioadă, oscilează între sublim şi deri-zoriu, şi asta din cauza nevoilor societăţii noastre. Să nu ne mai mire aşadar faptul că nu mai avem răbdare să citim o carte, că nu mai mergem la teatru, sau la vreo expoziţie sau la un concert simfonic. Totul se reduce la timp, timp pe care cei mai mulţi dintre noi nu îl mai avem, sau dacă îl avem, preferăm să facem altceva, care la o primă vedere pare mai util.

Dar cultura asta în sine, ce efecte ar trebui să reverse asupra societăţii noastre? Cultura poate face atât bine cât şi rău. Efectele pozitive ale culturii nu le voi enumera, ele ar trebui cunoscte. Dar efectele negative? Păi, să dau un exemplu: ce aţi spune dacă „datorită” unor oameni de cultură ne este ruşine că suntem români? După ‘ 89, mulţi oameni de cultură frustraţi de condiţia precară, fie materială fie fiindcă nu erau băgaţi în seamă de societatea românească, au cam aruncat cu ceva mizerii în poporul român, făcând-ul vinovat de tot ceea ce era putred în această societate. Alţii, în numele aceleiaşi libertăţi de expresie, au produs unele lucrări de o „valoare inestimabilă” în care regăsim xenofobie, un limbaj violent, suburban, sau alte lucruri urâte care nu pot caracteriza altceva decât nişte frustrări personale, proiectate asupra unor duşmani reali sau prezumtivi.

De ce nu îmi place cultura românească din această perioadă? E simplu, nu este o cultură care să se adreseze maselor, ci numai unor grupuscule restrânse de indivizi încăpăţânaţi să se separe de lumea care îi produce, îi crează. Ce rost mai are acum, să se plângă de condiţia pe care o au în societate, dacă aşteaptă ca societatea să vină în întâmpinarea lor, şi nu invers?

Marile noastre valori culturale ar trebui să poată creea în beneficiul societăţii românească valori pentru care să poată fi răsplătite cu ceea ce merită.

Despre Ciprian Bojan

Profesor la ţară
Acest articol a fost publicat în cultural. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s